Birgitte Stoklund Larsen.
Birgitte Stoklund Larsen har været generalsekretær i Bibelselskabet i tre måneder. Foto: Carsten Lundager.

28.10.2015 Thilde Thordahl Andersen

"Bibelselskabet skal sikre, at Bibelen fortsat er en folkesag"

Birgitte Stoklund Larsen har nu siddet på posten som Bibelselskabets generalsekretær i tre måneder. I dette interview fortæller hun om, hvilken rolle Bibelselskabet skal spille for udbredelsen af kendskabet til Bibelen.

Hun startede første august, og nu har cand.theol. Birgitte Stoklund Larsen været generalsekretær for Bibelselskabet i tre måneder.

Bibelselskabets formål har siden oprettelsen i 1814 været at udbrede Bibelen og kendskabet til den - og det er det arbejde, Birgitte Stoklund Larsen nu står i spidsen for. 

Bibelen er "det andet perspektiv"

Men hvorfor er det egentlig vigtigt at styrke de bibelske fortællinger? Birgitte Stoklund Larsen fortæller:

"Vi lever i et performance-samfund, hvor vi skal præstere rigtig godt alle sammen. Du skal ikke lægge samfundet til last, du er dine gener, vi skal have mere for pengene og så videre. Men der er også en anden fortælling om menneskelivet. Om, at hver dag er en ny dag at leve og om, at hvert enkelt menneske har en uendelig værdi," siger hun og tilføjer:

"Med Bibelen kastes et andet lys ind over vores tilværelse. Gud elsker også den, der performer ad helvede til. Derfor er det vigtigt, at de bibelske historier er i omløb."

"Med Bibelen kastes et andet lys ind over vores tilværelse. Gud elsker også den, der performer ad helvede til. Derfor er det vigtigt, at de bibelske historier er i omløb."

Men hvordan skal det gøres? Og hvilken rolle skal Bibelen spille i det danske samfund anno 2015?

Birgitte Stoklund Larsen peger på, at Bibelselskabet skal gå på tre ben: Kendskabet til Bibelen skal styrkes hos den enkelte, i fællesskabet og i den offentlige debat.

Bibelen hos den enkelte

"Bibelselskabet skal støtte den enkelte, der sidder og læser i sin bibel," fortæller Birgitte Stoklund Larsen.

Det sker allerede i dag gennem mange forskellige udgivelser. En af dem er Bibellæseplanen, som er blevet udgivet gennem mange år i et stort oplag, og nu arbejdes der på at gøre den tilgængelig på en app, som man kan bruge på telefonen eller iPad'en.

"Hvis du sidder med en bibel, kan det være svært at vide, hvor du skal begynde og slutte. Her kan Bibellæseplanen være behjælpelig, og med den nye app gør vi det muligt at få den i en to-go-version. På den måde handler Bibelselskabets arbejde om at løfte bibellæsningen ind i vores tid - også når det gælder den individuelle læsning."

Bibelen i fællesskaberne

Ifølge Birgitte Stoklund Larsen er det andet ben i Bibelselskabets arbejde at styrke Bibelen i forskellige fællesskaber. Det kan være alt fra bibellæsekredse til den slags læsekredse, hvor man ikke nødvendigvis læser Bibelen - endnu.

"Vi har i teksterne til kirkeåret en hel lille kanon i kanon. Kan man arbejde med de tekster også uden for gudstjenesten? Også diskussionerne af teksternes brug i gudstjenesten må Bibeselskabet selvfølgelig tage del i."

Et særligt oplagt fællesskab er naturligvis kirken og gudstjenesten, hvor der læses fra Bibelen hver søndag.

"Vi har i teksterne til kirkeåret en hel lille kanon i kanon. Kan man arbejde med de tekster også uden for gudstjenesten? Også diskussionerne af teksternes brug i gudstjenesten må Bibelselskabet selvfølgelig tage del i."

Bibelen i det offentlige rum

De store bibelske fortællinger står stærkt hos danskerne, og ind imellem dukker de op i den offentlige debat. Det er senest sket i forbindelse med flygtningedebatten, hvor det er blevet diskuteret, hvem ens næste er.

I den forbindelse læste tv-vært Anders Breinholt lignelsen om den barmhjertige samaritaner op i sit satireshow Natholdet, og Birgitte Stoklund Larsen peger på, at det er et godt eksempel på den brede befolknings fornemmelse af, at Bibelen er noget - at den har en rolle at spille:

"Jeg ser en dobbelthed omkring Bibelen i offentligheden. På den ene side kender folk de store fortællinger og føler, at 'de er vores.' Det oplevede jeg selv for nylig, da jeg mødte en gammel ven, som sagde: 'Det hedder altså en ark og ikke en båd' med henvisning til Bibelselskabets nudanske oversættelse af Første Mosebog. Bibelen er allemandseje og en folkesag. På den anden side lever vi i et sekulært samfund, og her kan det opfattes meget provokerende, hvis man citerer Bibelen i offentlig sammenhæng."

Læs mere: Mads Brügger: "Noget af det allermest provokerende, man kan gøre anno 2015, er at citere Bibelen".

Derfor peger Birgitte Stoklund Larsen på, at Bibelselskabet skal medvirke til den brede formidling af de bibelske fortællinger, som gør, at de også er i omløb om 50 år:

"Bibelselskabet skal være med til at sikre, at Bibelen også i fremtiden er en folkesag," siger hun.

Børnebibler, krimier og kogebøger

Birgitte Stoklund Larsen fortæller, at Bibelselskabet med hele sin virksomhed arbejder for det formål at styrke de bibelske fortællinger.

Snart udkommer Det Daglige Brød, en essaysamling om mad og tro, og til næste år kommer Bibelselskabets første krimi.

"I øjeblikket har vi et indsamlingsprojekt med bibler til danske hospitaler. Når vi er til stede på Facebook og vores hjemmeside, er det også en måde at styrke både fortællingerne og det fællesskab, der er omkring dem. Den 2. november udgiver Bibelselskabet en ny børnebibel, MyldreBibelen. Det er en måde at give fortællingerne videre til nye generationer, men når man læser for sine børn, får man altså også selv noget med."

Bibelselskabet

Bibelselskabets formål er at udgive Bibelen og bibelsk materiale og at fremme bibelbrug. Bibelselskabet støtter også internationalt bibelarbejde.

Bibelselskabet er en almennyttig, kirkelig institution, der har Hendes Majestæt Dronning Margrethe II som protektor.