En bid af æblet. Foto: Colourbox.
Adam og Eva begærede mere, end de var givet, og står dermed for Bibelens første eksempel på grådighed. Foto: Colourbox.

26.02.2019

Brevkassen: Hvad er grådighed?

Hvorfor er vi grådige? På hvilke måder kan man være grådig? Og er der nogle i Bibelen, der er grådige? Læs svaret i brevkassen

 

Til Bibelselskabet



Hej




Jeg hedder Olivia, og jeg går i 9. klasse. Jeg har fået en lille kristendoms opgave om grådighed. Jeg syntes selv, at jeg har fundet ud af rigtig mange spændende og interessante ting omkring grådighed, men jeg vil rigtig gerne have lidt mere. Jeg ved ikke, om det er en korrekt måde at sige det på, men jeg kunne godt tænke mig at vide, hvor og hvordan man kan føle grådighed? Jeg ved godt, at man kan være grådig i forhold til mad og materielle ting, men kan man også være grådig i forhold til sex, følelser, penge osv. På hvilke måder kan man være grådig i ens dagligdag? Har Jesus, Adam og Eva eller andre fra biblen været grådige? Hvorfor har vi grådighed på jorden?

Jeg håber rigtig meget, at I vil svare tilbage.



Vh. Olivia 



*******************************************************




Kære Olivia

Det er et meget aktuelt og godt emne, du arbejder med – og jeg vil gerne prøve at yde et bidrag ved at nævne nogle ting fra Bibelen og den kristne kirkes historie gennem tiderne.



I Det Gamle Testamente starter grådighed med Adam og Eva, der ikke ville nøjes med alt det gode, de havde fået – men også ville have frugten fra det træ, de havde fået forbud mod at spise af (1.Mosebog kapitel 2,17 og 3,1-7). Som straf blev de sendt ud af Edens have, og de – og deres efterkommere – levede så derude. Og grådighed gik i arv, hvilket man kan følge gennem Det Gamle Testamente. Gud havde skabt mennesket som mand og kvinde, for at de to skulle høre sammen. Men det blev ikke ved med at være nok: I grådighed tog efterkommeren Lemek sig to koner (1. Mosebog kapitel 4,19) og senere gik det helt galt, da kong Salomo havde 1000 koner (1. Kongebog kapitel 11,3). Den grådighed kom der kun skidt ud af , for konerne bragte Salomo på afveje, og riget gik i opløsning efter hans død. Så ja, man kan være grådig med sex, når man ikke vil nøjes med den ene ægtefælle, som Gud har villet, at et menneske skal dele livet med.

Hvorfor har vi grådighed på jorden? Det giver Det Gammel Testamente ikke noget svar på, bortset fra at slangen fristede Eva, og hun faldt for fristelsen og fik Adam med på afvejen. Hvor kom så den slange fra? Det forklares ikke, men beretningen fortæller, at der findes en ond magt udefra, der frister til det onde. Det er ligesom en virkelighed, mennesker til alle tider står overfor: Vi fristes til forkerte ting, herunder også grådighed. Vi står alle i valget: Vil vi lade os friste – eller sige nej?

I Det Nye Testamente fortælles om Jesus, der blev fristet: Han fik tilbudt at kunne gøre mirakler og få givet alle verdens riger og deres herlighed (Mattæusevangeliet kapitel 4,1-11), men han viste fristeren og dermed fristelsen bort. Jesus valgte det modsatte af grådighed!

Da Jesus var død og opstået, og det havde været påske og pinse, begyndte de første kristne menigheder at samles. De troede på ham som verdens frelser og ville så leve efter det, Jesus havde lært dem. Derfor kan man se, at de første kristne langtfra var grådige, for de delte alt, hvad de ejede. De rige gav deres ejendom til fællesskabet, så alle havde nok (Apostlenes Gerninger kapitel 4,32-37). De havde lært af Jesus, at selvom man er rig, afhænger ens liv ikke af det, man ejer. For selv de rige skal snart dø, og hvad er jordisk rigdom så værd? Derfor er kristen tro i udgangspunktet mod al grådighed, når det gælder penge og jordiske ejendele.

De første kristne fulgte også Jesus derved, at de holdt fast ved ægteskabet mellem en mand og en kvinde – og inden for ægteskabet handlede det ikke om at få magt, men om at vise hensyn og kærlighed til hinanden. Igen: Det modsatte af grådighed.  

På hvilke måder kan man være grådig i ens dagligdag? Man kan også være grådig med hensyn til magt, men også der lærte Jesus, at man skal sige nej. Målet for menneskelivet er ikke at få mest mulig magt og ære. Jesus stillede det så skarpt op: det største er at være tjener for andre (Matthæusevangeliet kapitel 20,26)

Hvor kristendommen kom frem, ændredes kulturen gradvist. I det gamle Rom var der meget løssluppen sex – også i form af misbrug af andre -  men de kristne holdt fast ved, at sex hørte hjemme i ægteskabet mellem en voksen mand og en voksen kvinde. Og de første kristne fortsatte skikken med at dele ud af deres ejendom til de fattige: Hjælp til andre var højere værdsat end grådigt at samle rigdomme til sig selv.

Igennem kirkens historie har man på forskellige måder søgt at efterleve alt dette, som Bibelen siger imod grådighed. I oldtid og middelalder gik rigtigt mange i kloster. Det var et forsøg på at modvirke fristelsen til grådighed, og munke og nonner valgte et liv, hvor de afstod fra magt, penge og sex – fordi de ville efterleve Jesu ord på en radikal måde. I den katolske kirke taler man om syv dødssynder, hvoraf én er grådighed.

Dødssynden er for katolikker et udtryk for et menneskes oprør mod Gud, og den river som sådan den troende ud af nåden. Hvis ikke dødssynden bekendes, og man får tilgivelse for den, fører den til åndelig død og fortabelse.

Ved reformationen gjorde protestanterne op med klostervæsenet, for alle skulle giftes og have et nyttigt arbejde, når nu Gud har skabt mennesket med evner til at arbejde. Der er en klar tendens til, at de protestantiske lande er blevet rigere end lande med katolsk tro eller en helt anden religion. Men grådighed har man altid advaret imod, også i de protestantiske kirker. Vi kan fx se en række salmer i den danske salmebog, der advarer mod at sætte sin lid til rigdom og magt.

”Du skal i denne verden ej/ dig af dit guld hovmode” (Salmebogen nr. 692). Den stærkeste advarsel mod al form for grådighed er Fyns gamle biskop Kingos storslåede salme: ”Far verden, far vel”. (Salmebogen nr. 614-615). Her er der vers, der gør op med grådighed, når det gælder penge (”O, rigdom og guld, du jorderigs afgud i skinnende muld”) og ære og magt og sex.

Så i kirkens historie og i hele den kristne tradition er der en kamp mod enhver form for grådighed. Det er noget, alle mennesker let kan blive fristet af. Derfor har kirken advaret igen og igen.

Med venlig hilsen

Kurt E Larsen



Kurt E. Larsen er dr. theol., professor i kirkehistorie ved Menighedsfakultetet i Aarhus. Se hans brevkassesvar.

Alle medlemmer af Spørg om Bibelen-panelet svarer på baggrund af deres egen viden og overbevisning.

Har du et spørgsmål til "Spørg om Bibelen"? Send det til spoerg@bibelselskabet.dk.

De syv dødssynder

  • Hovmod
  • Griskhed/grådighed
  • Nydelsessyge
  • Misundelse
  • Frådseri
  • Vrede
  • Ladhed, især åndelig ladhed.

Synd for begyndere

Bogen dykker ned i Bibelen og kigger nærmere på synd. Fra syndefald over afladsbrev til sex og andre fristelser. En del af Bibelselskabets Håndbibliotek.
Håndbiblioteket: Synd for begyndere
119,95

Forfatter: Kristian Bøcker
Sidetal: 132 sider
Indbinding: Hæftet
Forlag: Bibelselskabet
Varenummer: 978-87-7523-884-2