Bibelen online

Judits Bog Kapitel 12

Judit tager ophold i assyrernes lejr

Så gav han befaling om at føre hende derind, hvor hans sølvtøj var anbragt, og han beordrede, at der skulle dækkes bord for hende med hans egne retter, og at hun skulle have af hans egen vin. Men Judit sagde: »Jeg vil ikke spise noget af det, for at det ikke skal føre til fald, men vil forsyne mig med det, jeg har taget med.« Holofernes spurgte hende: »Når det, du har med dig, er sluppet op, hvor kan vi så skaffe dig noget af samme slags? Der er jo ingen fra dit folk her hos os.« Judit svarede: »Så sandt du lever, herre, vil jeg ikke få brugt det, jeg har med, før Herren ved min hånd gennemfører, hvad han har besluttet.« Så førte Holofernes' folk hende ind i teltet, hvor hun sov til midt om natten; hen imod morgenvagten stod hun op og sendte bud til Holofernes og lod sige: »Herre, giv besked om, at din trælkvinde skal have lov til at gå ud for at bede.« Holofernes gav så sine livvagter ordre til ikke at lægge hende hindringer i vejen.

Judit blev tre dage i lejren, og hver nat gik hun ud til kløften ved Betylua, og hun badede sig i kilden ved lejren. Når hun kom op af vandet, bad hun Herren, Israels Gud, om at lede hendes vej til oprejsning for hendes landsmænd. Så vendte hun ren tilbage og blev i teltet, indtil de ved aftenstid kom med hendes mad.

Holofernes holder fest for Judit

Den fjerde dag holdt Holofernes gilde alene for sine tjenere; han indbød ingen af sine øvrige folk. Og han sagde til eunukken Bagoas, som havde tilsyn med al hans ejendom: »Gå hen og overtal den hebraiske kvinde, som er hos dig, til at komme herhen og spise og drikke sammen med os. For det ville være beskæmmende for os, hvis vi lod en sådan kvinde gå uden at have ligget med hende. Får vi hende ikke lokket herind, vil hun le ad os.«

Så forlod Bagoas Holofernes og gik ind til Judit og sagde: »Smukke pige, tag ikke i betænkning at komme ind til min herre og opnå den ære at være sammen med ham, drikke dig lystig i vin sammen med os og i dag blive som assyrernes døtre, der gør tjeneste i Nebukadnesars palads.« Judit svarede: »Hvem er vel jeg, at jeg skulle sige min herre imod? Alt, hvad han ønsker, vil jeg straks gøre, og det skal være mig en glæde lige til min dødsdag.« Hun rejste sig, pyntede sig med sin festdragt og med alle sine smykker. Så gik hendes slavinde ind, og på jorden foran Holofernes bredte hun de skindtæpper ud, som Judit havde fået af Bagoas til at sidde på til daglig, når hun spiste. Derpå kom Judit ind og satte sig. Holofernes henrykkedes ved synet af hende, hans indre kom i oprør, og han var optændt af begær efter at ligge med hende. Lige fra den første dag han så hende, havde han søgt en lejlighed til at forføre hende. Holofernes sagde til hende: »Drik nu, og vær lystig sammen med os!« Judit svarede: »Herre, jeg drikker gerne, for jeg har i dag opnået en ære som aldrig før i hele mit liv.« Så tog hun det, som hendes slavinde havde lavet, og spiste og drak, mens han så på det. Holofernes glædede sig over hende og drak store mængder af vin, mere end han nogensinde i hele sit liv havde drukket på én dag.

Krydshenvisning:

Dan 1,8

Tob 1,10-11

Judit 10,5

1 Makk 1,62-63

Maria fra Magdala

En graphic novel om Jesus og hans tid
Maria fra Magdala
279,95

Forfatter: Kristian Leth
Illustrator: Peter Snejbjerg
Sidetal: 112 sider
Indbinding: Indbundet
Forlag: Bibelselskabet
Varenummer: 978-87-7232-271-1
Mål: 19 x 26 cm.