Lord Voldemort. Illustreret af Marie Dyekjær Eriksen.
Lord Voldemort. Illustreret af Marie Dyekjær Eriksen

Sidsel Leth Svensson

Elevopgaver – Hvordan opstår ondskab?

Lighederne mellem Harry Potter og Voldemort er tydelige. De taler begge slangesprog, deres tryllestave er tvillinger og deres skæbner ser ud til at være tæt sammenviklede. Men Harry er god mens Voldemort er ond. I Harry Potters univers opstår ondskab, når et menneske mangler evnen til at elske og samtidig vælger at udføre onde handlinger – at dræbe og/ eller bruge mørk magi

Opgave 1

Voldemort og Harry har haft en tidlig barndom, der ligner hinanden. De er begge forældreløse, og de har haft en hård og kærlighedsløs barndom. Hverken Harry eller Voldemort havde som børn nogen kontakt til den magiske verden, og ingen af dem forstod derfor de kræfter, som de efterhånden opdagede hos sig selv. Samtidig har de begge har set Hogwarts som deres egentlige hjem efter mødet med troldmandssamfundet.

• Hvad kan årsagen være til, at de udvikler sig så forskelligt?
• Vælger man som menneske selv, om man vil være ond?
• Vælger man som menneske selv at kunne elske?

Opgave 2

Da Harry første gang ankommer til Hogwarts, skal fordelingshatten beslutte, hvilket kollegium eleverne skal placeres i. Hatten er tilbøjelig til at sætte Harry på Slytherin – stedet hvor de onde troldmænd typisk har hjemme. Harry ønsker dog brændende at komme til Gryffindor, og fordelingshatten lytter til hans tanker. I den afsluttende samtale med Dumbledore spekulerer Harry på, om han mon har ondskaben i sig, når nu hatten ville have ham til Slytherin.

Dumbledore svarer ham således:
”Det er vores valg i livet, der gør os til dem, vi er, Harry. I langt højere grad end vores medfødte evner.”

• Har Dumbledore ret? Kan man selv vælge, hvilken person man vil være?

Læs også: Kærligheden er den største magi og Harry Potter og jagten på de kristne symboler

Læs også: Harry Potters magiske univers og Harry Potter og Kampen mod det onde