Mørkets tegn på en dødsgardist. Illustreret af Marie Dyekjær Eriksen.
Mørkets tegn på en dødsgardist. Illustreret af Marie Dyekjær Eriksen

Sidsel Leth Svensson

Harry Potter og kampen mod det onde

Harry Potter bøgerne handler om Harrys kamp mod den ultimative ondskab, der er personificeret i Lord Voldemort. Men de to der kæmper mod hinanden har også mange fælles træk. Samtidig er Harry en helt almindelig dreng som børn kan identificere sig med

Harry og Voldemort

Harry forstår som lille dreng ikke de mærkelige ting, der ustandselig synes at opsøge ham. At han efter en flugt fra fætteren Dudley pludselig befinder sig på skolens tag, at hans hår ikke ser ud til at kunne klippes eller at han kan tale med slanger. Harry accepterer verden, som den ser ud, på samme måde som børn ofte gør. Den Harry vi møder først i bind 1 (De Vises Sten) forstår ikke, at han udøver magi; han bruger ikke sine evner bevidst og da slet ikke med egennyttige motiver.

Her står Harry i skarp kontrast til Lord Voldemort. I 6. Bind (Halvblodsprinsen) præsenteres Harry for brudstykker af Voldemorts barndom. Barnet Voldemort (kaldet Romeo Gåde) er ligesom Harry forældreløs og vokser op i den almindelige verden. Ligesom Harry forstår han ikke sine kræfter, men til gengæld bruger han dem aktivt og for egen vindings skyld. Romeo Gåde har aktivt brugt sin magi til at stjæle og til at skade folk, han ikke kunne lide.

Harry er knyttet til Lord Voldemort, Mørkets Herre, der tilsvarende er knyttet til Harry. Det giver et interessant plot, hvor det gode og det onde kædes sammen på mærkværdig vis. Dels ligner de hinanden på den måde, at de begge er forældreløse, og dels har de begge haft en hård barndom uden kontakt til den magiske verden, før deres 11 års fødselsdag. De ser begge Hogwarts som deres hjem – det første sted hvor de virkelig har været lykkelige - og deres tryllestave er ’tvillinger’, da kernen i begge er fjer fra den samme Phønix.

Dernæst har Voldemort ved en fejltagelse overført en del af sine kræfter til Harry, ved det mislykkede angreb, da Harry var spæd.  Arret er forbindelsesleddet mellem dem, og hver gang Voldemort er nær, mærker Harry en bidende smerte i arret. Harry besejrede jo overraskende nok Voldemort som spæd. At han også er forudbestemt til den endelige kamp mod Lord Voldemort synes gennem hele serien oplagt for læseren, men bliver først endeligt afsløret i bog 5, ”Harry Potter og Phønix ordenen”.

Det er dog vigtigt, at Harry selv vælger at påtage sig den mission, som han synes at være forudbestemt til. Han vælger at kæmpe mod det onde. Ikke fordi han er født til det, men fordi det er det rigtige at gøre.

Læs også: Kærligheden er den største magi og Harry Potter og jagten på de kristne symboler

Harry Potter – missionen og kampen mod det onde

Mødet med den magiske verden liver Harry op. Fra at acceptere tingenes tilstand, som han gjorde hos onklen og tanten, ser han - efter mødet med den magiske verden - en mission i at bekæmpe ondskaben; den ultimative ondskab, Lord Voldemort, og den lille ondskab dvs. uretfærdigheder i det hele taget.

Harry Potter - Den almindelige dreng – Missionen træder i baggrunden

Harry Potter er som nævnt en forsømt og forældreløs dreng, som viser sig at være en berømt troldmand. Fra første færd i det magiske univers genindtræder han i rollen som den, der skal frelse verden fra Voldemort. Alligevel er Harry Potter også en overraskende almindelig dreng. Han vil hellere dyrke sport (Quidditch) end lave lektier. Hans evner i skolen er middelmådige (bortset fra i faget: Forsvar mod mørkets kræfter), hans holdning til regler er forholdsvis nonchalant, og han har et ganske heftigt temperament.

Kampen mod den ultimative ondskab er således kun en begrænset del af Harry Potters liv i den magiske verden. Hans mission stilles ofte i skyggen af den daglige kamp i forhold til skole-uvennen Draco Malfoy og eliksirprofessoren Serverus Snape. I løbet af bøgerne vikles disse dog ind i hinanden. Ustandselig tror Harry og hermed læseren, at Snape står i ledtog med Voldemort for slutteligt at erkende, at det ikke er tilfældet.

Harry Potters kamp mod ondskaben

Harry Potter og De Vises Sten: Harry redder De Vises Sten og livets eleksir fra at falde i ondskabens tjeneste og forhindrer midlertidigt Voldemorts genkomst.

Harry Potter og Hemmelighedernes kammer: Harry dræber det monster, som Voldemort har sluppet løs på Hogwarts, redder en piges liv og ødelægger et af Voldemorts sjælefragmenter.

Harry Potter og Fangen fra Azkaban: Harry redder han en uretfærdig dømt straffefange og viser barmhjertighed ved at forhindre, at den mand, der forrådte hans forældre, bliver slået ihjel.

Harry Potter og Flammernes pokal: Harry overlever sit første møde med den genopståede Voldemort og erkender omfanget af ondskabens styrke.

Harry Potter og Phønixordenen: Harry etablerer modstand mod et rædselsregime på Hogwarts, forhindrer Voldemort i at få fingre i en vigtig profeti, og erkender, at det er ham selv, der i sidste ende må bekæmpe Voldemort.

Harry Potter og Halvblodsprinsen: Harry indsigt i Voldemorts fortid og klarhed over, hvordan han overvindes.

Harry Potter og dødsregalierne: Her finder det endelige opgør mellem Harry og Voldemort sted.

Læs også: Harry Potter og kærligheden og Hvordan opstår ondskab?