Harry Potter fortællingen er en kæmpesucces som både roman og film. Samtidig er historien stoppet med kristne referencer. Her Daniel Radcliffe i rollen som Harry Potter. Foto: Scanpix.
Harry Potter fortællingen er en kæmpesucces som både roman og film. Samtidig er historien stoppet med kristne referencer. Her Daniel Radcliffe i rollen som Harry Potter. Foto: Scanpix.

Sarah Dedieu

Kærligheden er den største magi

Nogle har brændt dem på bålet som hekse til Sankt Hans, fordi de handler om magi. Men Harry Potter-bøgerne handler om meget mere end det. Kigger man efter, vil man se, at der slet ikke er så langt fra Harry Potter til Bibelen og dens budskab, som man skulle tro

En længeventet frelser ofrer sig og dør for at redde verden fra det onde. Og ikke nok med det. Han overvinder døden og genopstår. Det lyder umiskendeligt som den bibelske beretning om Jesus’ død og opstandelse. Men det er også fortællingen om Harry Potter. For under eventyret om den unge troldmand, der kommer på Hogwarts Skole for Heksekunster og Troldmandsskab, gemmer der sig en moderne kristusfortælling.

En længeventet frelser

Inden Harry fødes er det blevet forudsagt, at han skal frelse troldmandsverdenen fra den onde troldmand Voldemort. Voldemort frygter for sin magt, og forsøger derfor at slå den spæde Harry ihjel. Men uden held. I Lukasevangeliet får Kong Herodes at vide, at en ny konge er født ifølge profetierne, og han beordrer alle nyfødte drengebørn slået ihjel. Men Jesus og hans forældre flygter til Egypten, hvor de er i sikkerhed.

Da Jesus i evangelierne træder frem som Guds søn, sker det i dåben, hvorefter han fristes af djævelen. Også Harrys nye liv i troldmandsverdenen indvies med vand, idet han som førsteårselev på Hogwarts må krydse den store sø.

Da han er nået tørskoet ind på skolen udsættes også han for fristelsen. Skolens fordelingshat, der tildeler eleverne deres nye hjem og tilhørssted på skolen, vil gerne sende Harry på Slytherin-kollegiet. Kollegiet hvis symbol er en slange, og hvor Harry loves storhed og berømmelse. Men han lader sig ikke friste og kommer i stedet på Gryffindor-kollegiet, hvis grundlægger bærer det gudelige navn Godric. Harry vælger troen frem for magt og vælde.

Død og opstandelse

Da Harry i seriens første bog finder ud af, at den onde troldmand Voldemort er på færde, vælger han at tage kampen op, for at beskytte sin skole. Harry nedstiger symbolsk til dødsriget, idet han må passere en trehovedet hund. En figur, som er kendt for at vogte indgangen til dødsriget i den græske mytologi. I det underjordiske dødsrige overvinder Harry Voldemort, men besvimer af anstrengelserne og vågner, meget symbolsk, tre dage senere.

Denne død og opstandelse finder sted i samtlige bøger i serien, idet Harry hver gang må kæmpe mod det onde, ofte på underjordiske steder eller andre lokationer, der kan forbindes med døden som f.eks. en kirkegård. Harry slipper altid fra kampene med livet i behold, og får sat ondskaben til side for en tid. 

Selvom Harry regnes for en af de største troldmænd på sin tid, er det slående, at han aldrig overvinder Voldemort med magi. For der er noget, der er stærkere. Troen, håbet og især kærligheden har altid det sidste ord i Harry Potters univers.

Den livgivende kærlighed

”At være elsket så højt, selv af en person, der ikke lever mere, giver os en evig beskyttelse mod det onde.” Sådan siger den kloge rektor, da han forklarer Harry, hvordan han kunne overvinde Voldemort. Voldemort forstår ikke kærligheden, og mod den kan han intet gøre. Harrys mor døde for at beskytte ham, da han var spæd, og denne selvopofrende kærlighed beskytter Harry i kampen mod det onde. Ifølge Bibelen dør Jesus på korset af kærlighed til mennesker, for at befri dem fra døden.

På samme måde ofrer Harry sig gang på gang for sine venner, skolekammerater, og i sidste ende hele troldmandsverdenen. I seriens afslutning dør Harry ikke blot en symbolsk død. Han overgiver sig frivilligt og dør for Voldemorts hånd for at beskytte sine venner og resten af troldmandsverdenen. Efter dette har Voldemorts onde gerninger ikke længere nogen magt. Fordi Harry vælger at ofre sig for sine egne, giver han dem den samme beskyttelse, som han selv fik efter sin mors død. Den selvopofrende kærlighed sejrer, og Harry genopstår for endeligt at gøre det af med Voldemorts ondskab.

Få inspiration til undervisningen: Harry Potter og kærligheden og Hvordan opstår ondskab?

Læs også: Harry Potters magiske univers og Harry Potter og Kampen mod det onde.

Vidste du …

- at Harrys tryllestav er lavet af kristtorn og føniksfjer, som begge er symboler på Jesus?

- at Harry i den første bog indtager pladsen som biskop i et spil skak?

- at der i den syvende bog optræder to bibelcitater: Første Korintherbrev 15,16 og Matthæus-evangeliet 6,21?