Harry Potter og Hogwarts. Illustreret af Marie Dyekjær Eriksen
Harry Potter og Hogwarts. Illustreret af Marie Dyekjær Eriksen

Sidsel Leth Svensson

Harry Potters magiske univers

Harry Potters magiske univers er kendt og elsket af børn og unge i alle aldre. Alligevel kan det være hensigtsmæssigt at få genopfrisket universet, handlingsstrukturen og den litterære inspiration J.K. Rowling er inspireret af

Harry Potter - udgangspunktet

Harry Potter er hovedpersonen i J. K. Rowlings 7 bind lange serie om troldmandslærlingen Harry Potter. På sin 11 års fødselsdag præsenteres Harry for et skjult samfund af hekse og troldmænd, han begynder på troldmandsskolen Hogwarts, får venner og fjender og møder den ultimative ondskab personificeret i den onde troldmand Lord Voldemort.

Harry er opvokset blandt Mugglere. Det er troldmandssamfundets udtryk for ikke-troldmænd. Da troldmandssamfundet er skjult for almindelige mennesker, kender Harry derfor intet til dette samfund, før han modtager sit optagelsesbrev til Hogwarts. Han ved heller ikke, at han som spæd blev berømt blandt troldmænd ved at overvinde Mørket Herre - Lord Voldemort. Voldemort forsøgte nemlig at myrde den spæde Harry, fordi en profeti forudsagde, at netop Harry ville være en trussel mod Voldemort. Men dræberforbandelsen blev skudt tilbage på Voldemort selv, der afkræftet og uden et fysisk legeme forsvinder. Da serien begynder, tror alle derfor, at Voldemort er død og borte.

Fortællingens motor er Voldemorts kamp for at vende tilbage til fordums styrke overfor Harrys kamp for at forhindre dette.

Det magiske univers

J. K. Rowling har i sine bøger skabt et magisk univers, en slags parallelverden, der eksisterer side om side med den almindelige verden. Troldmandssamfundet er skjult for Mugglere, og det er strengt forbudt for en troldmand at røbe eksistensen af det magiske samfund for disse. Alle love og regler blandt troldmænd reguleres af Ministeriet for magi.

Der er ikke tale om en parallelverden, som vi kender det fra typiske fantastiske fortællinger, idet den magiske verden ikke er en anden dimension, som det eksempelvis er tilfældet i C.S. Lewis’ Narnia fortællinger. Det magiske samfund findes i fiktionens ’virkelige’ verden, men bliver skjult ved hjælp af magi. Således kan en troldmand agere i den virkelige verden, mens en Muggler ikke kan indtræde i det magiske samfund.

Læs også: Kærligheden er den største magi og Harry Potter og jagten på de kristne symboler

Ron og Hermione

Harrys nære hjælpere er klassekammeraterne Ron og Hermoine, og det er de tre, der sammen løser de fleste problemer. Hvor Ron er Harrys nære og loyale ven - den ven der er dårligere til sport og lidt langsommere i opfattelsen end Harry - er Hermoine seriens kloge Åge. Hun løser konflikterne ved at kende de rigtige besværgelser, og hendes funktion er i høj grad at vise læseren, at det eneste helt ekstraordinære talent Harry har, er på Quidditchbanen.

Helten er altså ingen supermand. Men en helt almindelig dreng  - så almindelig en dreng, der er troldmand, nu kan være, der tager en mission på sig.

Harry Potter - Serien

Hvert bind i serien følger Harry gennem et skoleår på Hogwarts. I de første 6 bind er strukturen rimelig ens. Vi møder Harry sidst i sommerferien hjemme hos hans skrækkelige onkel og tante. Herefter tager han til Hogwarts og oplever her kostskolelivets almindelige glæder og trængsler. Og sidst i hvert bind konfronteres Harry med Lord Voldemort og den ultimative ondskab. (I bind 3 og 6 – Harry Potter og Fangen fra Azkaban og Harry Potter og Halvblodsprinsen er konfrontationen dog med Voldemorts håndlangere). I bind 7 tager Harry ikke til Hogwarts før sidst i bogen, hvor han til gengæld har det endelige og afsluttende opgør mod Lord Voldemort på skolen.

Harry Potter - inspirationen

Harry Potter har ligesom James Henry Trotter (Roald Dahl) og David Copperfield (Charles Dickens) oplevet det forældreløse barns trængsler, før han kastes ud i et eventyr. J. K. Rowling indskriver således sin hovedperson Harry Potter i en særdeles agtet britisk litterær tradition.

Da vi møder Harry i bind 1 (Harry Potter og De Vises Sten) bor han efter forældrenes tragiske død hos en skrækkelig onkel og tante, han er fætterens boksebold og har sit soveværelse i pulterrummet under trappen. Referencen til James and the Giant Peach er tydelig. James Henry Trotter blev forældreløs, efter at forældrene blev trampet ned af vrede næsehorn, og hans skrækkelige tanter, Aunt Sponge og Aunt Spiker lader ham bo i et værelse, der ligner en fængselscelle. Bemærk også navneligheden: Harry James Potter vs. James Henry Trotter.

Læs også: Harry Potter og kærligheden og Hvordan opstår ondskab?

J. K. Rowlings inspiration

Bemærk navneligheden mellem Harry James Potter og James Henry Trotter. J. K. Rowling er tydeligvis inspireret af Roald Dahl