Hånd & ånd: Kærlighed
Til forløbet om kærlighed kan I blandt andet arbejde kreativt med silk clay. Foto: Shutterstock.

Hånd og ånd: Kærlighed

I dette forløb bliver der sat spot på temaet ’kærlighed’, og forløbet har bl.a. dette smukke vers som omdrejningspunkt: Kærligheden er tålmodig, og kærligheden er mild. Kærligheden bliver ikke misundelig, den praler ikke og fører sig ikke frem. Dette forløb inddrager også salme 522 fra Salmebogen, Nåden er din dagligdag.

Kærlighed er et forløb under Hånd og ånd. Herunder finder du en vejledning til de tre aktiviteter, som forløbet indeholder: Salme, mediation og kreativt arbejde med decoupage. Der bør afsættes ca. 2,5 time.

Forberedelse

Download pdf med salme: Nåden er din dagligdag

Print arket med salmeteksten til hver deltager. Øv salmen og især det sidste salmevers igennem flere gange, og brug videoen nedenunder til at se, hvordan fagterne skal udføres:

Vælg et lokale til meditationsdelen. Det skal være et rum med god plads, så man kan stå op og lave fagter til salmen, uden at ramle ind i vægge eller hinanden. Der skal stilles stole frem i en halvcirkel. Læg det printede ark og en blyant på hver stol.

Skriv salmens sidste vers op på en tavle eller en planche i meditationsrummet.

Det er oplagt at arbejde med decoupage ved dette tema. Der skal indkøbes følgende materialer:

  • Æsker/beholdere til at lave decoupagen på (det kan være: æsker i karton, plastbøtter, konservesdåser, glasemballage m.m. De må ikke være for små)
  • Ugeblade, rejsekataloger, fotos, servietter, glansbilleder (bed eventuelt deltagerne om at tage noget med selv)
  • Stofrester
  • Sakse
  • Silkepapir
  • Spejlmosaik
  • Decoupagelak mat
  • Pensler
  • Paptallerkener (til at hvile penslerne på)
  • Føntørrer.

Deltagerne kan selv medbringe billeder af deres familie og venner, og billeder eller minder fra gode oplevelser.

Print citater om kærlighed ud, som kan ligge på materialebordet.

Download pdf med citater om kærlighed

I et andet lokale (hvis det er i samme lokale, skal der laves en form for rumdeling) stilles borde med materialerne; vis eventuelt billeder af andres arbejde med decoupage til inspiration. Materialerne skal bredes ud på bordet, så det er nemt at få et overblik.

I et tredje lokale stilles der frem til kaffe og kage, så de der bliver hurtigt færdige med den kreative del, kan gå ind og drikke kaffe, uden at forstyrre dem, der arbejder i længere tid.

Print meditation ud og øv den ved højtlæsning flere gange. Når man læser en meditation højt, er det vigtigt selv at tænke med og se den for sig, mens man læser. Det gør at tempoet bliver sat ned og giver deltagerne tid til at tænke og danne sig billeder. Du kan høre meditationen her (og hvis du ikke har mod på selv at læse den op, kan du uden problemer afspille den):

Download pdf med meditation om kærlighed

Intro

Introen kan foregå i lokalet til kaffe eller i meditationslokalet.

Begynd introduktionen med en navnerunde, hvor I får hilst på hinanden.

Forklar forløbet: Vi skal arbejde med temaet ’kærlighed’ ved at synge en salme og høre en bid fra Bibelen, som måske kan inspirere os i vores eget liv. Bagefter skal vi lave decoupageæsker med og om kærlighed. Jeg har lagt alle materialerne ud til fri brug. Hver skal dekorere en æsk med fælles materialer og evt. med de billeder eller andet, som I selv har taget med. Meningen er, at der i æsken kan lægges kærlighedsminder og kærlighedstanker. Det kan være billeder og genstande, måske et smykke, man fik engang. Eller det kan være citater eller ord. Husk, at det ikke er vigtigt at opnå et fantastisk resultat eller at det skal se professionelt ud. Det er heller ikke vigtigt, at det præcis ligner det, som I har i hovedet, når I begynder – for det ændrer sig undervejs og I kommer til at tænke nye tanker, mens I arbejder med det. Så man skal bare kaste sig ud i det. Der er kun én regel: Når vi går fra meditationen og skal lave æskerne, så skal vi være stille, så man kan være i ro med de tanker, der bliver sat i gang. Så den første halve times tid skal vi ikke tale sammen. Nu går vi ind i meditationslokalet.

Salme

Deltagerne tager papiret med salmetekst fra deres stol og stiller sig op i rundkreds.

Underviseren læser bibelcitatet op.

Forklar, at først synges hele salmen én gang og derefter synger vi første vers tre gange med fagter til. Teksten fra første vers skal skrives på en tavle eller et stort stykke pap, så den kan synges uden at man skal holde et stykke papir i hænderne. Ved fagterne til første vers følger deltagerne underviseren.

Meditation

Efter salmesangen sætter I jer ned og underviseren begynder meditationen (den har præsterne skrevet ned til jer). Efter meditationen er alle stille, og når I er klar, går I ind ved siden af og begynder på det kreative arbejde.

Kreativt arbejde

Deltagerne går ind og sætter sig, vælger æsker og materialer og går i gang. Underviseren går rundt og iagttager.

Efter tre kvarter til en time afbryder underviseren: I er alle godt i gang. Før vi går videre, laver vi en runde, hvor I hver især fortæller om de tanker, der er bag det arbejde, I har lavet. Man behøver ikke sætte mange ord på, men det er spændende at høre jeres tanker og forestillinger.

Efter denne runde siger underviseren, at der er mere tid til at arbejde videre, og når man er færdig, er alle velkomne til at gå ind ved siden af og tage en kop kaffe.

Til slut siger man farvel til alle. Folk er velkomne til at tage deres arbejde med hjem. Måske skal det stå og tørre, før de kan hente det i løbet af de næste par uger.

BESKRIVELSEN kan lyde lidt overvældende, men bare rolig: Alle kan være med! Det kræver bare lidt forberedelse.

Udforsk Bibelen i fællesskab. Foto: Shutterstock.

Udforsk Bibelen i fællesskab

Find idéer og værktøjer til at udforske Bibelen 2020 i fællesskab med andre. 

Læs mere

Bibelen 2020, 3 vinkler

Mere om Bibelen 2020

Bibelen 2020 er hele Danmarks nye bibel. Bliv klogere på den nye oversættelse.

Læs mere

Bibelen 2020

Hele Danmarks nye bibel: En mundret og nudansk oversættelse
Bibelen 2020. Foto: Carsten Lundager.
399,95

Sidetal: 1672 sider
Indbinding: Hæftet
Forlag: Bibelselskabet
Varenummer: 978-87-7523-990-0
Mål: 15 x 22 x 4 cm.
Andet: Vægt ca. 1,3 kg.