Navle.
"Læg mig som en seglring ved dit hjerte, som en seglring om din arm; for kærligheden er stærk som døden, lidenskaben er grum som dødsriget, dens flammer er flammer af ild, en voldsom brand", lyder et af de mest kendte og elskede steder i "Sangenes sang", som Højsangen fra Det Gamle Testamente også kaldes. Foto: Pixabay

Baggrund: Den erotiske kærlighed i Bibelen

Intet menneskeligt er fremmed for Bibelen. Heller ikke den erotiske kærlighed. Det bliver tydeligt, når man læser det betagende skrift fra Det Gamle Testamente, Højsangen.

"Tag mig i hånden, kom, lad os løbe!
Kongen fører mig ind i sit kammer.
Lad os juble og glæde os over dig,
vi vil prise din elskov højere end vin."

Citatet stammer fra et digt i Bibelen, der, som man kan se, priser elskov og beskriver den erotiske kærlighed. Det står i Det Gamle Testamente og har titlen Højsangen.

Digtet fortæller om to elskende, en mand og en kvinde, og deres indbyrdes tiltrækning. De beskriver hinanden i meget blomstrende vendinger. Han kan f.eks. sige om hende med billeder hentet i den mellemøstlige kultur (kapitel 4, vers 1): "Hvor er du smuk, min kæreste, hvor er du smuk! Dine øjne bag sløret er som duer. Dit hår er som en gedeflok, der bølger ned fra Gileads bjerge. Dine tænder er som en flok nyklippede får, der kommer op fra badet, alle med tvillinger, ingen er uden lam."

Og hun kan sige om ham (kapitel 5, vers 11-13): "Hans hoved er det reneste guld; hans lokker er dadelklaser, sorte som ravnen. Hans øjne er som duer ved vandløb; badet i mælk sidder de i deres huler. Hans kinder er som et balsambed, hvor der vokser vellugtende urter; hans læber er liljer, der drypper af flydende myrra."

Måske lyder det fremmedartet. Men tænk hvis man bare engang imellem beskrev sin kæreste på den måde! I hvert fald kan man i Højsangen finde masser af inspiration til det og gode citater at overraske den udkårne med.

Digtet 'Højsangen' er ofte gennem kristendommens og kirkens historie blevet tolket som et digt om forholdet mellem Gud og et menneske eller mellem Gud og kirken. Men man kan altså også læse det som det, det oprindeligt er: Et kærlighedsdigt om forholdet mellem to mennesker.

Højsangen

Højsangen er en række kærlighedsdigte, der skal forestille at være en vekselsang mellem Kong Salomo og en unavngiven kvinde.

Ifølge traditionen har Kong Salomo skrevet Højsangen, men den stammer med stor sikkerhed ikke fra hans historiske periode.

Navnet Højsangen stammer fra Martin Luthers tyske bibeloversættelse. Tekstens hebraiske navn betyder egentlig Sangenes Sang

Kilde: Wikipedia

Bibelen 2020

Hele Danmarks nye bibel: En mundret og nudansk oversættelse
Bibelen 2020. Foto: Carsten Lundager.
399,95

Sidetal: 1672 sider
Indbinding: Hæftet
Forlag: Bibelselskabet
Varenummer: 978-87-7232-210-0
Mål: 15 x 22 x 4 cm.
Udgave: 2. udgave
Andet: Vægt ca. 1,3 kg.