Peter Madsen arbejder på Urhistorien. Foto: Sissel Bøe.
Peter Madsen arbejder på sin kommende bog "Urhistorien", som er en genfortælling af Bibelens første kapitler. Foto: Sissel Bøe.

25.11.2020 Af Thomas Godsk Larsen

Stor tegner og bibelformidler hædres

Tegner og forfatter Peter Madsen er netop blevet tildelt Statens Kunstfonds hædersydelse for sin mangeårige betydning for dansk tegneserie. En betydelig del af hans virke er genfortællinger af bibelhistorier som f.eks. den anmelderroste Menneskesønnen

Med Statens Kunstfonds hædersydelse – den livsvarige kunstnerydelse -  modtager tegner og forfatter Peter Madsen nu en stor anerkendelse for sit virke.

Peter Madsen brød igennem med Valhalla-serien i 1979, og hans betydning for dansk tegneserie kan dårligt overvurderes. Siden 1990’erne har han desuden udgivet en række bibelske genfortællinger, blandt andre Menneskesønnen, som Statens Kunstfond fremhæver i sin indstilling:

”Menneskesønnen, der er baseret på de fire evangelier i Det Nye Testamente, bliver et nybrud i forhold til den traditionelle måde at fortælle bibelske historier på. Peter Madsens suveræne akvarelteknik kommer til sin fulde ret, bogen er mættet med lys og næstekærlighed, og Peter Madsens store fornemmelse for opbygning af drama er iøjnefaldende.”

Menneskesønnen blev en indre rejse

Allerede i 1990 henvendte Bibelselskabet sig til Peter Madsen, da man i anledning af den nye autoriserede bibeloversættelse ønskede at se, hvad der skete, hvis man udsatte bøgernes bog for akvarelfarve og talebobler. I et interview fortæller Peter Madsen, at han takkede ja til udfordringen, men først efter megen overvejelse og kun på to betingelser: Tegneserien skulle ikke trække på historier fra hele Bibelen, men fra de fire evangelier om Jesus. Og så ville han ikke kun stå for tegningerne, han ville også være forfatter til bogen:

”Siden brugte jeg i alt tre år på at lave Menneskesønnen. Og for mig blev det en indre rejse, for når man laver sådan en bog, kan man ikke undgå at komme til at tænke over, hvad man egentlig selv tror på,” fortæller Peter Madsen, som betegner sig selv som kristen.

Bibelen skal hele tiden nyfortolkes

Menneskesønnen udkom i 1995 og er til dato solgt i 170.000 eksemplarer. Den har fået mange begejstrede anmeldelser og har derudover modtaget en række priser. Peter Madsen har dog været drevet af noget andet i arbejdet med de bibelske tekster:

”Hver gang jeg læser en genfortælling eller en ny oversættelse, får jeg lidt mere at vide, lidt mere at tænke over og lidt mere lyst til at gå tilbage og prøve at læse de oprindelige tekster en gang til. Jeg håber, at min tegneserie kan gøre det samme for andre mennesker. Menneskesønnen er min stemme i koret af mennesker, der har genfortalt den her historie gennem tiden. Nogle skriver salmer, komponerer musik eller laver teaterstykker – jeg har lavet en tegneserie. Hvis ikke Bibelen hele tiden nyfortolkes, og hvis ikke præsterne hver søndag holder prædikener over teksterne, så bliver det nemt en gammel og død bog,” uddyber han.

En grundig mand: Tegneserie var 10 år undervejs

Peter Madsen har ry for at gå meget grundigt til værks, når han arbejder. Herom hedder det bl.a. i Statens Kunstfonds indstilling:

”Perfektionist kan have en negativ klang, men i Peter Madsens tilfælde betyder det talrige skitser og research, hvilket er grunden til, at hans værker er så overbevisende.”

Efter Menneskesønnen i 1995 følger Historien om Job (1999) og Signe-trilogien (2003, 2008 og 2018), der tager livtag med kristendommens store højtider; jul, påske og pinse. Den tredje og sidste bog i serien, Vingeslag, var ingen undtagelse mht. Peter Madsens grundighed:

”Jeg har faktisk arbejdet ”on-and-off” på historien i de sidste 10 år, men selve tegnearbejdet har jeg brugt, hvad der svarer til 1 års fuldtidsarbejde på,” fortalte han i et interview i 2018.

Ny bibeltegneserie på vej

Peter Madsen arbejder i øjeblikket på tegneserien Urhistorien, der genfortæller de første kapitler i Bibelen. Den kan man glæde sig til at læse, når den udkommer på Bibelselskabets Forlag i efteråret 2021.

Her kan du smugkigge på to opslag fra den kommende tegneserie:

Urhistorien: Opslag s. 12-13

Skabelsen af solen og månen – dag og nat – samt havets og himlens dyr. Opslag fra Urhistorien (2021). Copyright Peter Madsen og Bibelselskabet.

Klik her, og se billedet i stort format

Urhistorien: Opslag s. 14-15

Skabelsen af landjordens dyr. Opslag fra Urhistorien (2021). Copyright Peter Madsen og Bibelselskabet.

Klik her, og se billedet i stort format

Om Peter Madsen

Peter Madsen, født 1958, er både tegner og forfatter. Han har, siden udgivelsen af Menneskesønnen i 1995, markeret sig som en fremragende formidler af de bibelske fortællinger. Ud over Signe-trilogien har han også tegnet og forfattet Historien om Job. Peter Madsen er også kendt for blandt andet tegneserierne om Valhalla og Troldeliv-serien.

Om Statens Kunstfonds hædersydelse

Hædersydelsen er en livsvarig ydelse, der tildeles kunstnere, som har "placeret sig afgørende som kunstner", vurderet ud fra kvaliteten i den kunstneriske produktion. Blandt tidligere modtagere er forfatter Naja Marie Aidt, komponist Per Nørgaard, sanger og sangskriver Anne Linnet samt filminstruktør Lars von Trier.

Urhistorien

Peter Madsens personlige gendigtning af Bibelens første kapitler
Urhistorien
259,95

Forfatter: Peter Madsen
Illustrator: Peter Madsen
Sidetal: 122 sider
Indbinding: Indbundet
Forlag: Bibelselskabet
Varenummer: 978-87-7523-936-8
Mål: 23,5 x 32 cm.