Paulus skriver breve. Maleri af Valentin de Boulogne.
Paulus kaldes ofte den første kristne teolog og hans breve har haft afgørende indflydelse på kristendommen. Maleri af Valentin de Boulogne.

07.03.2023

Brevkassen: Skriver Paulus kun til mændene?

Hvem henvender apostlen Paulus sig til, når han i sine breve skriver til ”brødrene”? Ph.d., forfatter og sognepræst Marianne Aagaard Skovmand giver et svar

Kære Bibelselskab.

Det er med stor glæde, at min mand og jeg følger Bibelselskabets arbejde med udbredelse af verdens bedste bog! Jeg har læst Bibelen mange, mange gange, og den er til daglig opmuntring og vejledning for mig.

Der er dog én ting, som altid har gjort det svært for mig fuldt ud at tilegne mig ordene i Paulus’ breve til menighederne, og jeg har altid haft en fornemmelse af, at det skyldes en forkert oversættelse af ordet “brødre”; at der i virkeligheden bør stå “brødre og søstre”. Jeg håber bare, hvis dette er tilfældet, at det kan lykkes at finde en helt igennem dækkende og sand oversættelse af det græske ord.

De bedste ønsker for det store arbejde!

Venlig hilsen

Birthe

-----------------------------------------------------------

Kære Birthe

Brødre og søstre

Tak for din henvendelse og dit gode og relevante spørgsmål. Det er sådan, at det græske ord for bror/søster i grunden er det samme ord, men det har en forskellig endelse og også en forskellig artikel afhængig af, om der menes bror eller søster.

Når Paulus skriver til menighederne, står der – som du nævner – brødrene. Ordet er i maskulinum (hankøn), så der rent sprogligt og ifølge teksterne sådan set ikke er nogen tvivl om, hvorvidt det er mændene, som han henvender sig til.

Dog skal vi holde os for øje, at vi jo ikke har de originale breve bevaret, men kun senere afskrifter. Derfor kan vi i princippet ikke vide, om Paulus har nævnt søstrene i samme åndedrag, som han nævner brødrene. Det tror jeg, at han har. Han omtaler i Romerbrevet kapitel 16 vers 1 Føbe, som "vores søster".

Kvinderne indtog en central rolle i udbredelsen af det kristne budskab

Ser vi på, hvad Paulus ellers skriver om kvinder, er der ingen tvivl om, at han arbejdede godt sammen med kvinder, og at de spillede en central rolle i udbredelsen af det kristne budskab i den tidlige kristendom.

Tager vi det kontroversielle udsagn om, at kvinder skal tie i forsamlinger (Første Korintherbrev kapitel 14 vers 34-35) er der i dag i forskningen bred enighed om, at dette er en senere tilføjelse til brevet, og at Paulus derfor aldrig nogen sinde har sagt eller ment noget i den retning.

 I Bibelen 2020 har man valgt at gengive "mine brødre" med "kære venner". Dette er naturligvis en fortolkende oversættelse, men god på den måde, at man undgår, at kvinder føler sig forbigået, når de læser Paulus.

Selv ville jeg foretrække, at man oversatte "mine søstre og brødre", som selvfølgelig er en fortolkende oversættelse, men i god overensstemmelse – vil jeg mene – med den tid, som brevene er skrevet ind i, hvor f.eks. kvinden Junia (Romerbrevet kapitel 16 vers 7) ligesom Føbe og flere andre fremhæves af Paulus, og han fortæller om Junia, at hun ligesom han selv var fængslet for sin tro.

Junia er i vores autoriserede oversættelse fejlagtigt gengivet som mand Junias, så grundigt og nytænkende oversættelsesarbejde er uendeligt vigtigt i vores omgang med Bibelen.

Ligesom opmærksomme læsere er det!

De venligste hilsener

Marianne Aagaard Skovmand  

Læs også Marianne Aagaard Skovmands brevkassesvar om Junia

Marianne Aagaard Skovmand er ph.d og cand.theol. Hun er sognepræst, forfatter og foredragsholder. Se hendes brevkasesvar.

Alle medlemmer af Spørg om Bibelen-panelet svarer på baggrund af deres egen viden og overbevisning.

Har du et spørgsmål til "Spørg om Bibelen"? Send det til spoerg@bibelselskabet.dk

Bibelen 2020 - indbundet

Hele Danmarks nye bibel: En mundret og nudansk oversættelse
Bibelen 2020 indbundet
399,95

Sidetal: 1672 sider
Indbinding: Indbundet
Forlag: Bibelselskabet
Varenummer: 978-87-7232-229-2