Bibelen online

Første Mosebog Kapitel 38

Juda og Tamar

På den tid forlod Juda sine brødre og tog ind hos en mand i Adullam, der hed Hira. Dér så han en datter af en kana'anæer, der hed Shua, og hende giftede han sig med. Han gik ind til hende, og hun blev gravid og fødte en søn, som hun kaldte Er. Hun blev gravid igen og fødte en søn, som hun kaldte Onan. Hun fødte endnu en søn, som hun kaldte Shela. Det var i Kezib, hun fødte ham.

Juda tog en kone til sin førstefødte søn Er; hun hed Tamar. Men Er, Judas førstefødte søn, vakte Herrens mishag, så Herren lod ham dø. Så sagde Juda til Onan: »Gå ind til din brors kone, og udfør din svogerpligt, så du kan skaffe din bror afkom.« Men Onan vidste, at det afkom ikke ville blive regnet for hans, så hver gang han gik ind til sin brors kone, lod han sin sæd gå til spilde på jorden for ikke at skaffe sin bror afkom. Det, han gjorde, var ondt i Herrens øjne, så Herren lod også ham dø. Da sagde Juda til sin svigerdatter Tamar: »Nu må du sidde enke i din fars hus, til min søn Shela bliver voksen.« Han var bange for, at også Shela skulle dø ligesom brødrene. Så tog Tamar hjem og boede i sin fars hus.

Lang tid efter døde Judas kone, Shuas datter. Da Juda var kommet over hendes død, tog han sammen med sin ven Hira fra Adullam til fåreklipning i Timna. Nu fik Tamar at vide, at hendes svigerfar var draget op til fåreklipning i Timna. Hun tog sine enkeklæder af og dækkede sit ansigt med et slør, så hun var tilhyllet. Så satte hun sig ved indgangen til Enajim på vejen til Timna. For hun vidste, at Shela nu var voksen, og alligevel var hun ikke blevet gift med ham. Da Juda så hende, troede han, at hun var skøge, fordi hun havde tildækket sit ansigt. Han gik hen til hende ved vejen og sagde: »Lad mig gå ind til dig.« Han vidste jo ikke, at det var hans svigerdatter. Hun sagde: »Hvad vil du give for at gå ind til mig?« Han svarede: »Jeg skal sende dig et gedekid fra hjorden.« Hun sagde: »Giv mig et pant, som jeg kan have, indtil du sender det.« Han spurgte: »Hvad skal jeg give dig i pant?« Hun svarede: »Din seglring med snoren og den stav, du har i hånden!« Og det gav han hende. Så gik han ind til hende, og hun blev gravid. Da hun var kommet hjem, tog hun sløret af og tog igen enkeklæder på.

Juda sendte sin ven fra Adullam af sted med gedekiddet for at få pantet tilbage fra kvinden, men han kunne ikke finde hende. Han spurgte mændene på stedet: »Hvor er den helligskøge fra Enajim, der sad ved vejen?« De svarede: »Der har ikke været nogen helligskøge her.« Så gik han tilbage til Juda og sagde: »Jeg kunne ikke finde hende, og mændene på stedet sagde, at der ikke havde været nogen helligskøge dér.« Juda sagde: »Lad hende bare beholde pantet, så vi ikke bliver til spot. Nu har jeg sendt det kid, men du kunne altså ikke finde hende.«

Omkring tre måneder senere fik Juda besked om, at hans svigerdatter Tamar havde bedrevet hor, og at hun også var blevet gravid af det. Da sagde han: »Før hende ud, hun skal brændes!« Da hun blev ført ud, sendte hun bud til sin svigerfar med den besked: »Det er den mand, der ejer disse ting, der har gjort mig gravid. Se nu nøje efter! Hvem ejer denne seglring med snoren og denne stav?« Da Juda genkendte det, sagde han: »Hun har retten på sin side; for jeg gav hende ikke til min søn Shela.« Siden lå han ikke med hende.

Da hun skulle føde, viste det sig, at der var tvillinger i hendes liv. Under fødslen kom den enes hånd frem; jordemoderen bandt en rød snor om den og sagde: »Det var ham, der kom ud først.« Men han trak hånden tilbage, og så kom hans bror ud. Da sagde hun: »Se nu en revne, du har lavet for at komme først!« Derfor gav hun ham navnet Peres. Derefter kom hans bror, som havde snoren om hånden, og ham gav hun navnet Zera.

Krydshenvisning:

5 Mos 25,5-10

Matt 22,24

Krydshenvisning:

Jos 15,57

Krydshenvisning:

3 Mos 18,15

Krydshenvisning:

1 Krøn 2,4

Note:

På hebraisk er der ordspil mellem Peres og revne.

Krydshenvisning:

Ruth 4,18

Matt 1,3

Krydshenvisning:

Ruth 4,18

Matt 1,3

Drengen der ville tælle stjernerne

Og mange flere af de allerbedste historier fra Det Gamle Testamente
Drengen der ville tælle stjernerne
299,95

Forfatter: Louise Langhoff Koch
Illustrator: Birgitte Ahlmann
Sidetal: 160 sider
Indbinding: Indbundet m. lærredsryg
Forlag: Bibelselskabet
Varenummer: 978-87-7232-317-6
Mål: 20,5 x 26 cm
Andet: Med læsebånd