Bibelen online

Anden Samuelsbog Kapitel 17

Derpå sagde Akitofel til Absalom: »Lad mig udvælge tolv tusind mand, så jeg allerede i nat kan sætte efter David. Jeg vil overfalde ham nu, hvor han er træt og modløs, og sætte skræk i ham, og hele hans hær vil tage flugten; jeg slår kun kongen ihjel, og så kan jeg føre hele hæren tilbage til dig. Så omkommer den mand, du efterstræber, mens hele hæren er i behold.« Det forslag syntes Absalom og alle de ældste i Israel godt om. Absalom sagde dog: »Hent først arkitten Hushaj, så vi også kan høre, hvad han har at sige.« Da Hushaj var kommet til stede, sagde Absalom til ham: »Sådan og sådan har Akitofel foreslået. Skal vi følge hans forslag eller ej? Sig, hvad du mener!« Hushaj svarede Absalom: »Det råd, Akitofel denne gang er kommet med, er ikke godt.« Han tilføjede: »Du kender din far og hans mænd og ved, at de er tapre og forbitrede som bjørne i det fri, når man har taget ungerne fra dem. Desuden er din far en kriger; han overnatter ikke hos mandskabet. I øjeblikket holder han sig nok skjult i en grube eller et lignende sted. Hvis det begynder med, at nogle af vores folk falder, og det rygtes, så vil man sige, at Absaloms hær er slået. Så vil selv den tapreste mand med et hjerte som en løve miste modet. Alle i Israel ved jo, at din far er en helt, og at han er omgivet af tapre mænd. Mit råd er derfor: Lad alle israelitter fra Dan til Be'ersheba samles om dig; vi bliver så talrige som sandet ved havet. Du skal selv gå med i kampen. Når vi så støder på ham et af de steder, hvor han befinder sig, falder vi over ham, som duggen falder på jorden, og der bliver intet som helst tilbage af ham og hans mænd. Skulle han trække sig tilbage til en by, vil hele Israel lægge reb om den by og slæbe den ned i dalen, så der ikke bliver så meget som en sten tilbage, hvor den stod.« Absalom og alle israelitterne sagde: »Arkitten Hushajs råd er bedre end Akitofels.«

Det var Herren, der havde befalet, at Akitofels gode råd skulle kuldkastes, for at Herren kunne bringe ulykke over Absalom.

Nu sagde Hushaj til præsterne Sadok og Ebjatar: »Det og det råd har Akitofel givet Absalom og Israels ældste, og det og det råd har jeg selv givet. Send straks bud til David, og sig til ham, at han ikke må blive natten over på ørkensletten; han skal øjeblikkelig sætte over floden. Men hverken kongen her eller nogen af hans folk må vide noget.« Jonatan og Akima'as opholdt sig ved Rogel-kilden. En trælkvinde kom og underrettede dem, og de kunne så gå til kong David og underrette ham. I byen kunne de ikke vise sig. Men en dreng opdagede dem, og han fortalte det til Absalom, så de begge måtte skynde sig væk. De kom til en mand i Bahurim; han havde en brønd i gården; den kravlede de ned i. Hans kone hentede et tæppe, lagde det over brønden og strøede korn ud på det, så man ingenting kunne opdage. Absaloms folk trådte ind i huset til konen og spurgte: »Hvor er Akima'as og Jonatan?« Hun svarede: »De gik videre til Mikal-ha-Majim.« Så søgte de, men fandt dem ikke og vendte tilbage til Jerusalem. Da de var gået, kravlede de to mænd op af brønden og gik til kong David og underrettede ham: »Sæt straks over floden! Det og det råd har Akitofel givet mod jer.« Da satte David og hele hans hær straks over Jordan, og ved daggry var alle uden undtagelse kommet over.

Da Akitofel indså, at hans råd ikke blev fulgt, sadlede han sit æsel og red hjem til sin by. Dér beskikkede han sit hus, og så hængte han sig. Han døde og blev begravet i sin fars grav.

Krigen mellem David og Absalom

Da Absalom og alle israelitterne med ham var kommet over Jordan, var David nået til Mahanajim. Absalom havde gjort Amasa til hærchef i stedet for Joab. Amasa var søn af en ismaelit, der hed Jitra. Jitra var gift med Abigal, der var datter af Nahash og søster til Joabs mor Seruja. Israelitterne og Absalom slog lejr i Gileads land. Så snart David var kommet til Mahanajim, kom Shobi, søn af Nahash fra ammonitternes Rabba, og Makir, søn af Ammiel fra Lodebar, og gileaditten Barzillaj fra Rogelim. De havde senge, skåle og lerkar med sig; desuden hvede, byg, mel, ristet korn, bønner, linser, honning, tykmælk, småkvæg og komælksost som proviant til David og hans mænd. De tænkte nemlig: »Soldaterne må være sultne, udmattede og tørstige efter opholdet i ørkenen.«

Krydshenvisning:

2 Sam 16,16

Krydshenvisning:

2 Sam 15,34

Krydshenvisning:

2 Sam 15,31 15,34

Krydshenvisning:

2 Sam 15,36

Jos 15,7

Krydshenvisning:

1 Sam 31,4

Krydshenvisning:

2 Sam 2,8

Krydshenvisning:

2 Sam 19,14

1 Krøn 2,16-17

Krydshenvisning:

1 Krøn 19,1

2 Sam 9,4

1 Kong 2,7

Drengen der ville tælle stjernerne

Og mange flere af de allerbedste historier fra Det Gamle Testamente
Drengen der ville tælle stjernerne
299,95

Forfatter: Louise Langhoff Koch
Illustrator: Birgitte Ahlmann
Sidetal: 160 sider
Indbinding: Indbundet m. lærredsryg
Forlag: Bibelselskabet
Varenummer: 978-87-7232-317-6
Mål: 20,5 x 26 cm
Andet: Med læsebånd