Bibelen online

Jeremias' Bog Kapitel 41

Mordet på Gedalja

Men i den syvende måned kom Ismael, Netanjas søn, Elishamas sønnesøn, som hørte til kongeslægten og var en af kongens embedsmænd, med ti mænd til Gedalja, Ahikams søn, i Mispa, og de holdt måltid sammen i Mispa. Men Ismael, Netanjas søn, og hans ti mænd sprang op og huggede Gedalja, Ahikams søn, Shafans sønnesøn, ned med sværdet. Ham, som babylonerkongen havde indsat over landet, dræbte Ismael. Han dræbte også alle de judæere, som var hos Gedalja i Mispa, og de kaldæiske krigere, som befandt sig der.

Dagen efter mordet på Gedalja, endnu før nogen havde hørt om det, kom firs mænd fra Sikem, Shilo og Samaria. De havde raget skægget af, flænget deres klæder og snittet sig selv. De havde korn og røgelse med, som de ville bringe som offer i Herrens tempel. Ismael, Netanjas søn, gik dem grædende i møde fra Mispa, og da han mødte dem, sagde han til dem: »Kom med til Gedalja, Ahikams søn.« Men da de kom ind i byen, halshuggede Ismael, Netanjas søn, og hans mænd dem og kastede dem i cisternen. Men ti af mændene sagde til Ismael: »Slå os ikke ihjel! Vi har skjulte forråd af hvede, byg, olie og honning på marken.« Så lod han være med at dræbe dem sammen med deres fæller. Den cisterne, hvori Ismael kastede ligene af alle de mænd, han havde dræbt, var den store cisterne, som kong Asa havde lavet til forsvar mod Israels konge Basha. Den fyldte Ismael, Netanjas søn, med dræbte. Derpå tog Ismael alle dem, der var tilbage i Mispa, til fange, både kongedøtrene og de borgere, der var tilbage i Mispa. Det var dem, som chefen for livvagten, Nebuzar'adan, havde indsat Gedalja, Ahikams søn, over. Dem tog Ismael, Netanjas søn, til fange, og så drog han af sted for at komme over til ammonitterne.

Da Johanan, Kareas søn, og alle de hærførere, han havde hos sig, hørte om alt det onde, Ismael, Netanjas søn, havde gjort, tog de alle deres mænd og drog ud for at angribe Ismael, Netanjas søn, og de fandt ham ved den store brønd i Gibeon. Da alle de folk, som var med Ismael, så Johanan, Kareas søn, og alle hærførerne, der var med ham, blev de glade; alle de folk, som Ismael havde taget til fange i Mispa, gik igen over til Johanan, Kareas søn, mens Ismael, Netanjas søn, slap bort fra Johanan med otte mænd og kom over til ammonitterne.

Johanan, Kareas søn, og alle de hærførere, der var med ham, tog så alle dem af folket, der var tilbage, mænd, krigere, kvinder, børn og hoffolk, dem, som Ismael, Netanjas søn, havde taget til fange i Mispa efter mordet på Gedalja, Ahikams søn, og førte dem med fra Gibeon. De drog af sted og tog ophold i Gerut-Kimham i nærheden af Betlehem for at flygte til Egypten, bort fra kaldæerne. De var nemlig bange for kaldæerne, fordi Ismael, Netanjas søn, havde dræbt Gedalja, Ahikams søn, som babylonerkongen havde indsat over landet.

Krydshenvisning:

Jer 40,8

Krydshenvisning:

Jer 16,6

Krydshenvisning:

1 Kong 15,16-24

Krydshenvisning:
Krydshenvisning:

2 Sam 2,13

Krydshenvisning:

2 Sam 19,38

Jer 43,7

50 bibeltekster du skal kende

Bibelens højdepunkter udvalgt af Sørine Gotfredsen
50 bibeltekster
279,95

Forfatter: Sørine Gotfredsen
Sidetal: 256 sider
Indbinding: Indbundet
Forlag: Bibelselskabet
Varenummer: 978-87-7232-301-5
Mål: 13,8 x 21,5 cm.