Julebudskabet tænder håb og lys i verden. Foto: Colourbox.
Julebudskabet tænder håb og lys i verden. Foto: Colourbox.

23.12.2015 Steen Skovsgaard, biskop

Julefreden indfinder sig på trods

Midt i en verden fuld af ufred tager Gud bolig med sin fred: Med Jesus' fødsel er håbet tændt, og vi tør fejre jul. Læs biskop Steen Skovsgaards ord til julen

Den norske præst og forfatter Carsten Isachsen skriver et sted om en fotokonkurrence, som et firma havde udskrevet. Temaet var fred. Der var mange fotografier, som på forskellig måde illustrerede freden - men vinderbilledet var helt specielt. Man så et stort og brusende vandfald - voldsomt, frygtindgydende og med en vældig kraft - og der var ingen, der umiddelbart ville kunne forstå, hvorfor netop det billede var blevet vinderbilledet. For hvad fredfyldt var der dog i det? Et sådant brusende vandfald er da i virkeligheden det modsatte af fred. Svaret fik man først, hvis man så nærmere efter. For midt inde under vandfaldet, under de brusende vandmasser, sad der en lille fugl på en kvist og sov. Stille og fredfyldt, med hovedet gemt under vingen. Dér var freden.

Og et bedre billede, eller en bedre illustration, på fred, og på den fred som forkyndes i julen, kan man næsten heller ikke få. Sådan ser julefreden ud! Der er truende, frygtindgydende vande, med klimaforandringer, flygtninge, krige og terror omkring os. Men midt i disse truende vande, midt i denne verden, tager Gud bolig med sin fred. Midt i denne verden bliver Jesus født, og vi tør fejre jul.

Vi samles i kirkerne for at få et glimt af og høre om denne fred, og for at få at vide, at alle de ødelæggende kræfter, som omgiver os og er indeni os, ikke skal få det sidste ord. Der er givet os og verden en fred, som intet skal få bugt med. En fred, som vi ikke selv kan finde eller skabe os, men som forkyndes os og gives os af Gud.

Så når vi går i kirke, ligner vi på en måde den lille fugl, som sidder trygt på sin pind midt i de truende vande. Og selvom verden udenfor raser og tér sig, så synger vi.

Ligesom i filmen Titanic, hvor orkestret blev ved med at spille, mens skibet gik under, sådan skal man også kende kirken og de kristne: Midt i mørket og undergangen vil vi synge og holde fast i troen på, at intet i sidste ende kan ødelægge os. For Gud er med os, og vil ikke slippe os. Det løfte gælder nu og alle dage, og indtil verdens ende.

Glædelig jul!

Steen Skovsgaard er biskop over Lolland-Falsters Stift.