De mange kirkegængere fik en anderledes oplevelse af De Ni Læsninger, fordi ordene, som noget nyt, blev læst fra Bjarne Reuters genfortælling. Foto: Bo Nygaard Larsen.
Konfirmanderne stod for oplæsningen af de ni bibeltekster fra Bjarne Reuters "Bogen" i Gadevang Kirke. Foto: Bo Nygaard Larsen.

05.12.2012 Bo Nygaard Larsen

Reuter til forskel ved de ni læsninger i Gadevang

Første søndag i advent kunne de ni læsninger opleves i Gadevang Kirke ved Hillerød. Bibelteksterne var hentet fra Bjarne Reuters genfortællinger i "Bogen", som netop er udkommet på Bibelselskabets Forlag.

Det er, som man næsten ikke turde drømme om. Sneen ligger som en hvid og smuk dyne over det nordsjællandske landskab, og for hver kørt kilometer åbenbarer der sig nye stemninger, som leder tankerne hen på den hvide jul.

Det er første søndag i advent. Stedet er Gadevang Kirke i Nordsjælland, og mens kirkeklokkerne ringer ind, knirker sko og støvler godt og hyggeligt i sneen. Anledningen er de ni læsninger, som kirken efter engelsk tradition har afholdt de seneste ti år. Det vil sige en gudstjeneste med musik, salmesang og oplæsning af ni bibeltekster.

De ni læsninger
De mange kirkegængere fik en anderledes oplevelse af De Ni Læsninger, fordi ordene, som noget nyt, blev læst fra Bjarne Reuters genfortælling. Foto: Bo Nygaard Larsen.

I år er ingen undtagelse, og så alligevel er i år netop undtagelsen. For teksterne, som der bliver læst op af, stammer fra Bjarne Reuters anmelderroste Bogen, der er hans genfortællingen af en lang række bibelske tekster.

"Det er altid spændende med gendigtninger, og jeg er meget begejstret for Bjarne Reuters nye bog. Han har en jordnærhed, der ser begivenhederne fra en menneskelig synsvinkel, samtidig med, at han er meget tro mod den bibelske fortælling,” siger sognepræst Eva Holmegaard Larsen.

Mere nutidssprog end i Bibelen

For oplæsningerne står hendes konfirmander. Det er ikke mindst af hensyn til dem, at hun har valgt at bruge tekster fra Bogen.

Det var konfirmanderne, som stod for læsningerne fra Bjarne Reuters genfortælling af Bibelen. Foto: Bo Nygaard Larsen.
Det var konfirmanderne, som stod for læsningerne fra Bjarne Reuters genfortælling af Bibelen. Foto: Bo Nygaard Larsen.

"Det er tydeligt, at konfirmanderne har problemer med at læse op af den autoriserede oversættelse, også selvom den er nyoversat. Med Bjarne Reuter er det anderledes, fordi hans sprog mere ligner det sprog, de er vant til at tale," siger Eva Holmegaard Larsen.

Men Bjarne Reuters tekster appellerer ikke kun til de unge. Også blandt menigheden er der stor tilfredshed med den nye ordlyd. Det gælder for eksempel ægteparret Jesper og Charlotte Enghave Fruergaard.

"Jeg kunne godt høre, at det var nye tekster. Og det var godt, for det er vigtigt, at kirken taler i et nutidigt sprog, og Bjarne Reuters tekster kan sagtens spille sammen med en traditionel ramme som de ni læsninger,” siger Jesper Enghave Fruergaard.

Det er Charlotte Enghave Fruergaard enig i:

"Det er en god idé at bruge Bjarne Reuters bog. Han er en dygtig forfatter, der altid er god til at fortælle en historie, og det er han også i denne sammenhæng. Det er vigtigt, at kirken tør bruge noget nyt, hvis den vil have de yngre med , men her sker det på en måde, så de ældre ikke bliver skræmt væk,” siger Charlotte Enghave Fruergaard.

KorKirken
Mellem læsningerne kunne kirkegængerne nyde musikalske indslag fra Nødebo-Gadevang Kirkes Kantori, under ledelse af Gunver Nielsen. Foto: Bo Nygaard Larsen.

Vil bruge endnu mere Reuter

For Eva Holmegaard Larsen er Bjarne Reuters Bogen en øjenåbner, og hun kan sagtens forestille sig, at hun også i den kommende tid vil bruge dens tekster.

"Når jeg har oplæsninger for børn eller underviser minikonfirmander, vil jeg bestemt bruge hans bog. Bjarne Reuter har en evne til at tale sig ud af det svære, og derfor er den også god at lære af. Derfor virker den så godt," siger hun.

Hvad er De Ni Læsninger?

Læs om traditionen med De Ni Læsninger her og find alle teksterne.

Læs mere

Bogen - Bibelen genfortalt af Bjarne Reuter

En modig genfortælling af Bibelen for voksne og unge
Bogen
349,95

Forfatter: Bjarne Reuter
Sidetal: 304 sider
Indbinding: Hardback
Forlag: Bibelselskabets Forlag
Varenummer: 978-87-7523-716-6