Bibelen online

Første Samuelsbog Kapitel 23

David i Ke'ila

David fik at vide, at filistrene havde angrebet Ke'ila, og at de plyndrede tærskepladserne. Da spurgte David Herren: »Skal jeg drage hen og slå filistrene?« Herren svarede David: »Drag hen og slå filistrene og befri Ke'ila!« Men Davids mænd sagde til ham: »Allerede her i Juda lever vi i frygt; hvor meget mere så ikke, hvis vi går mod filistrenes slagrækker i Ke'ila?« Derfor spurgte David Herren endnu en gang, og Herren svarede ham: »Drag til Ke'ila, for jeg giver filistrene i din hånd.« David og hans mænd drog så til Ke'ila og angreb filistrene. Han bortførte deres kvæg og tilføjede dem et stort nederlag. Sådan frelste David Ke'ilas indbyggere. Dengang Akimeleks søn Ebjatar flygtede til David i Ke'ila, havde han en efod med derop. Da Saul fik at vide, at David var kommet til Ke'ila, sagde han: »Gud har givet ham i hænderne på mig. Han har lukket sig selv inde i en by med port og slå.« Så opbød Saul hele folket til krig for at drage til Ke'ila og indeslutte David og hans mænd. Da David fik at vide, at Saul havde ondt i sinde imod ham, sagde han til præsten Ebjatar: »Tag efoden frem!« Og David sagde: »Herre, Israels Gud, din tjener har netop hørt, at Saul har i sinde at komme til Ke'ila og ødelægge byen på grund af mig. Vil Ke'ilas borgere udlevere mig til ham? Kommer Saul hertil, sådan som din tjener har hørt? Herre, Israels Gud, giv din tjener et svar!« Herren svarede: »Han kommer dertil.« David spurgte så: »Vil Ke'ilas borgere udlevere mig og mine mænd til Saul?« og Herren svarede: »Ja, de vil.« Så brød David op sammen med sine mænd; de var omkring seks hundrede. De forlod Ke'ila og drog fra sted til sted. Da Saul fik at vide, at David var undsluppet fra Ke'ila, opgav han sit togt.

Sauls jagt på David

David tog nu ophold i klippeborgene i ørkenen; han opholdt sig i bjergene i Zifs ørken. Saul efterstræbte ham hele tiden, men Gud gav ham ikke i hans hånd. David var bange, fordi Saul var rykket ud og stræbte ham efter livet.

Mens David var i Horesh i Zifs ørken, tog Sauls søn Jonatan af sted til David i Horesh. Han fik ham til at hente nyt mod hos Gud og sagde til ham: »Du skal ikke være bange, for min far Sauls hånd kan ikke nå dig. Du bliver konge over Israel; jeg bliver nummer to efter dig, og det ved min far Saul godt.« Så sluttede de to pagt for Herrens ansigt. David blev i Horesh, mens Jonatan vendte hjem.

Men nogle zifitter kom op til Saul i Gibea og sagde: »Er du klar over, at David holder sig skjult hos os i klippeborgene omkring Horesh i Gibeat-ha-Hakila syd for Jeshimon? Hvis det er dit ønske at drage derned, konge, så gør det! Vi skal nok sørge for at udlevere ham til dig.« Saul svarede: »Herren velsigne jer, fordi I har medynk med mig. Gå nu, og træf de videre forberedelser. Find ud af, hvor han er nået hen på sin hastige færd, for man har fortalt mig, at han er meget snedig. Find ud af alle skjulestederne, hvor han gemmer sig, og kom så tilbage til mig med sikre oplysninger; så skal jeg følge med jer. Hvis han overhovedet er i landet, skal jeg nok få ham opsporet blandt alle Judas slægter.« Så tog de af sted til Zif forud for Saul.

David og hans mænd var i Maons ørken i Araba-lavningen syd for Jeshimon. Saul og hans mænd drog ud for at lede efter ham; men det fik David at vide, og derfor trak han sig ned til klippen og tog ophold i Maons ørken. Det hørte Saul, og han forfulgte David ind i Maons ørken. Saul gik på den ene side af bjerget, David og hans mænd på den anden, og David satte farten op for at slippe væk fra Saul. Men da Saul og hans mænd var ved at omringe og gribe David og hans mænd, kom der bud til Saul: »Skynd dig at komme, for filistrene har gjort indfald i landet.« Saul indstillede da forfølgelsen af David og gik mod filistrene. Derfor kalder man dette sted Sela-ha-Maklekot.

Derfra drog David op og tog ophold i klippeborgene ved En-Gedi.

Krydshenvisning:

Jos 15,44

Jos 15,62

Krydshenvisning:

1 Sam 30,7-8

Krydshenvisning:

1 Sam 21,10 22,20

Dom 8,27

Krydshenvisning:

1 Sam 30,7-8

Krydshenvisning:

1 Sam 20,30-31 24,21

Krydshenvisning:

1 Sam 18,3

Krydshenvisning:

1 Sam 26,1

Sl 54,2

Krydshenvisning:

Jos 15,55

Note:

Sela-ha-Maklekot betyder skilleklippen.

Drengen der ville tælle stjernerne

Og mange flere af de allerbedste historier fra Det Gamle Testamente
Drengen der ville tælle stjernerne
299,95

Forfatter: Louise Langhoff Koch
Illustrator: Birgitte Ahlmann
Sidetal: 160 sider
Indbinding: Indbundet m. lærredsryg
Forlag: Bibelselskabet
Varenummer: 978-87-7232-317-6
Mål: 20,5 x 26 cm
Andet: Med læsebånd