Bibelen online

Dommerbogen Kapitel 3

Dette er de folk, som Herren lod blive boende for med dem at sætte alle de israelitter på prøve, som ikke havde oplevet krigene mod Kana'an. Det gjorde han kun for at oplære israelitternes kommende slægter til krig, som de jo ikke tidligere havde oplevet. Det er de fem filisterfyrster, alle kana'anæerne og sidonierne samt hivvitterne, der bor i Libanons bjerge fra Ba'al-Hermonbjerget til Lebo-Hamat. De var der, for at han med dem kunne sætte israelitterne på prøve, så det kunne vise sig, om de adlød de befalinger, Herren havde givet deres fædre gennem Moses. Og israelitterne boede blandt kana'anæerne, hittitterne, amoritterne, perizzitterne, hivvitterne og jebusitterne. De giftede sig med de andres døtre, og deres egne døtre gav de til de andres sønner, og de dyrkede deres guder.

Otniel

Israelitterne gjorde, hvad der var ondt i Herrens øjne; de glemte Herren deres Gud og dyrkede Ba'alerne og Astarterne. Da flammede Herrens vrede op mod Israel, og han gav dem i hænderne på Aram-Naharajims konge Kushan-Rishatajim. Otte år var israelitterne underkastet Kushan-Rishatajim. Israelitterne råbte til Herren, og han lod en befrier fremstå blandt dem, og han frelste dem; det var Otniel, søn af Kalebs yngre bror Kenaz. Herrens ånd kom over ham, og han blev dommer i Israel. Han drog i krig, og Herren gav aramæerkongen Kushan-Rishatajim i hans hånd, så han fik magten over Kushan-Rishatajim. Derefter havde landet ro i fyrre år. Så døde Otniel, Kenaz' søn.

Ehud

Men israelitterne gjorde på ny, hvad der var ondt i Herrens øjne, og Herren gav Moabs konge Eglon magt over dem, fordi de gjorde, hvad der var ondt i Herrens øjne. Han samlede ammonitterne og amalekitterne hos sig, og så drog han ud og slog israelitterne og erobrede Palmebyen. Atten år var israelitterne underkastet Moabs konge Eglon. Israelitterne råbte til Herren, og han lod en befrier fremstå, benjaminitten Ehud, Geras søn; han var kejthåndet.

Engang sendte israelitterne ham til Moabs konge Eglon med tribut. Ehud lavede sig et tveægget sværd, en gomed langt, og spændte det om lænden på højre side under sine klæder. Så bragte han tributten til moabitterkongen Eglon; Eglon var en meget fed mand. Da Ehud havde afleveret tributten, fulgtes han med de folk, der havde båret den; fra Pesilim ved Gilgal vendte han tilbage og lod melde: »Jeg har noget at sige dig under fire øjne, konge.« »Stilhed!« befalede kongen, og alle, der stod omkring ham, gik ud. Da Ehud kom ind til ham, sad han alene i sit kølige værelse ovenpå. Ehud sagde: »Jeg har et ord fra Gud til dig.« Kongen rejste sig fra stolen, og Ehud rakte sin venstre hånd ud og greb sværdet, han havde ved sin højre side, og jog det i maven på ham, så skæftet gik ind sammen med klingen; og fedtet lukkede sig om klingen, for han trak ikke sværdet ud af maven på ham. Så gik Ehud ud i forhallen og lukkede og låste døren til værelset efter sig. Da han var gået, kom kongens folk, og da de så, at døren til værelset var låst, sagde de: »Han er nok ved at forrette sin nødtørft i det kølige kammer.« De ventede længe, men da han ikke åbnede døren til værelset, hentede de nøglen og åbnede, og dér lå deres herre død på gulvet.

Mens de havde stået og ventet, var Ehud sluppet bort; han fortsatte forbi Pesilim og bragte sig i sikkerhed i Se'ira. Da han var nået til Efraims bjergland, stødte han i hornet, og israelitterne fulgte ham ned fra bjergene; han gik selv i spidsen. »Følg mig!« sagde han til dem, »for Herren har givet jeres fjender moabitterne i jeres hånd.« De fulgte ham og afskar moabitterne fra Jordans vadesteder; ikke en eneste lod de komme over.

Ved den lejlighed slog de omkring ti tusind moabitter ihjel, alle sammen kraftige og tapre mænd; ingen undslap. Den dag bukkede moabitterne under for israelitterne. Derefter havde landet ro i firs år.

Shamgar

Efter ham kom Shamgar, Anats søn, og han slog seks hundrede filistre ihjel med en oksedriverstav. Også han frelste Israel.

Krydshenvisning:

Dom 2,22

Krydshenvisning:

Jos 13,3

Krydshenvisning:

Dom 2,22

Krydshenvisning:

5 Mos 7,3-4

Krydshenvisning:

Dom 2,11 2,13

Krydshenvisning:

Dom 2,14 2,20

Krydshenvisning:

Dom 1,13

Krydshenvisning:

Dom 6,34

Krydshenvisning:

Dom 8,28

Krydshenvisning:

Dom 4,1 6,1

Krydshenvisning:

Dom 1,16

Krydshenvisning:

4 Mos 10,9

Krydshenvisning:

Dom 5,6

Drengen der ville tælle stjernerne

Og mange flere af de allerbedste historier fra Det Gamle Testamente
Drengen der ville tælle stjernerne
299,95

Forfatter: Louise Langhoff Koch
Illustrator: Birgitte Ahlmann
Sidetal: 160 sider
Indbinding: Indbundet m. lærredsryg
Forlag: Bibelselskabet
Varenummer: 978-87-7232-317-6
Mål: 20,5 x 26 cm
Andet: Med læsebånd