Bibelen online

Anden Mosebog Kapitel 22

Han skal yde fuld erstatning; hvis han ikke ejer noget, skal han sælges som betaling for det, han har stjålet. Men hvis det, han har stjålet, findes i live hos ham, hvad enten det er en okse eller et æsel eller et får, skal han erstatte det med to for én.

Hvis tyven bliver pågrebet under indbruddet og bliver slået ihjel, foreligger der ikke blodskyld. Men hvis det sker, efter at solen er stået op, foreligger der blodskyld.

Når en mand lader sine dyr græsse på sin mark eller i sin vingård og lader dem gå løse, og de så græsser på en andens mark, skal han yde erstatning med det bedste fra sin mark eller sin vingård.

Når en ild breder sig og får fat i tjørnekrat, så kornstakke eller uhøstet korn eller en hel mark fortæres af ilden, skal den, der antændte ilden, yde erstatning.

Når en mand giver en anden mand penge eller ting i forvaring, og det så bliver stjålet fra den mands hus, skal tyven, hvis han bliver pågrebet, yde dobbelt erstatning. Hvis tyven ikke bliver pågrebet, skal husets ejer træde frem for Gud og sværge på, at han ikke har forgrebet sig på den andens ejendom. I enhver sag om ulovlig besiddelse af okser, af æsler, af får, af tøj, af hvad som helst, én har mistet og nu påstår findes hos en anden, skal de to parter fremlægge deres sag for Gud. Den, Gud erklærer skyldig, skal yde den anden dobbelt erstatning.

Når en mand giver en anden mand et æsel, en okse, et får eller et hvilket som helst dyr i forvaring, og det så dør eller kommer til skade eller bliver bortført, uden at nogen ser det, skal den anden mand med en ed ved Herren sværge over for den første, at han ikke har forgrebet sig på hans ejendom. Det skal ejeren godtage, og han skal ikke have erstatning. Men hvis det bliver stjålet fra ham, skal han yde ejeren erstatning. Hvis det bliver sønderrevet, skal han fremlægge det sønderrevne dyr som bevis, og han skal ikke yde erstatning for det.

Når en mand låner et dyr af en anden mand, og det kommer til skade eller dør, mens ejeren ikke er til stede, skal manden yde erstatning. Men hvis ejeren er til stede, skal han ikke yde erstatning. Hvis dyret var lejet, går tabet op mod lejen.

Når en mand forfører en jomfru, som ikke er forlovet, og har samleje med hende, skal han betale brudekøbssummen for hende og gifte sig med hende. Men hvis hendes far nægter at give hende til ham, skal han alligevel betale, hvad der svarer til brudekøbssummen for en jomfru.

En troldkvinde må du ikke lade blive i live.

Enhver, der parrer sig med et dyr, skal lide døden.

Den, der ofrer til andre guder, og ikke til Herren alene, skal der lægges band på.

Den fremmede må du ikke udnytte eller undertrykke. I var jo selv fremmede i Egypten. Enken og den faderløse må I ikke behandle hårdt. Hvis du alligevel gør det, vil jeg høre, når de råber til mig, og da flammer min vrede op, og jeg dræber jer med sværd, så jeres koner bliver enker og jeres børn faderløse.

Hvis du låner penge ud til nogen i mit folk, til den fattige hos dig, må du ikke optræde som ågerkarl over for ham; I må ikke kræve renter af ham. Hvis du tager en anden mands kappe i pant, skal du give den tilbage til ham før solnedgang. Det er det eneste, han har at dække sig med; det er den kappe, han skal have på kroppen; hvad skal han ellers sove i? Når han råber til mig, hører jeg ham, for jeg er nådig.

Du må ikke forbande Gud. Du må ikke forbande en stormand i dit folk.

Du må ikke holde afgiften af din kornhøst og din vinhøst tilbage. Den førstefødte af dine sønner skal du give til mig. Det samme skal du gøre med dine okser og dit småkvæg. Syv dage skal det blive hos sin mor; på den ottende dag skal du give mig det.

I skal være hellige for mig. Kødet af sønderrevne dyr, som I finder på marken, må I ikke spise; det skal I kaste for hundene.

Krydshenvisning:

5 Mos 22,28-29

Krydshenvisning:

3 Mos 20,6 20,27

1 Sam 28,9

Krydshenvisning:

3 Mos 18,23

5 Mos 27,21

Krydshenvisning:

2 Mos 20,3 20,5

5 Mos 17,2-7

Krydshenvisning:

2 Mos 23,9

3 Mos 19,33-34

5 Mos 10,18-19

Krydshenvisning:

5 Mos 27,19

Es 1,17

Zak 7,10

Krydshenvisning:

3 Mos 25,36

5 Mos 23,20

Krydshenvisning:

5 Mos 24,10-13

Krydshenvisning:

Præd 10,20

ApG 23,5

Krydshenvisning:

2 Mos 13,2

Krydshenvisning:

3 Mos 22,27

Krydshenvisning:

3 Mos 7,24

Ez 44,31

Drengen der ville tælle stjernerne

Og mange flere af de allerbedste historier fra Det Gamle Testamente
Drengen der ville tælle stjernerne
299,95

Forfatter: Louise Langhoff Koch
Illustrator: Birgitte Ahlmann
Sidetal: 160 sider
Indbinding: Indbundet m. lærredsryg
Forlag: Bibelselskabet
Varenummer: 978-87-7232-317-6
Mål: 20,5 x 26 cm
Andet: Med læsebånd