Bibelen online

Jeremias' Bog Kapitel 25

Babylonerkongen Nebukadnesar, Herrens straffende redskab

Det ord, som kom til Jeremias om hele Judas folk i Josijas søn kong Jojakim af Judas fjerde regeringsår; det var babylonerkongen Nebukadnesars første år. Det var det ord, profeten Jeremias talte til alle judæerne og til alle Jerusalems indbyggere: I treogtyve år, fra Amons søn kong Josija af Judas trettende regeringsår til i dag, er Herrens ord kommet til mig. Jeg har talt til jer igen og igen, men I ville ikke høre. Igen og igen har Herren sendt sine tjenere, profeterne, til jer, men I hørte ikke og lyttede ikke, når de sagde: »Vend om fra jeres onde vej og jeres onde gerninger; så skal I bo på den jord, Herren gav jer og jeres fædre, fra evighed til evighed. I må ikke følge andre guder og dyrke og tilbede dem, I må ikke krænke mig med jeres hænders værk, så vil jeg ikke handle ondt mod jer.« Men I ville ikke adlyde mig, siger Herren, og I har krænket mig med jeres hænders værk til ulykke for jer selv.

Derfor siger Hærskarers Herre: Fordi I ikke ville høre mine ord, siger Herren, sender jeg nu bud efter alle Nordens folk og efter min tjener, Babylons konge Nebukadnesar; jeg fører dem imod dette land og dets indbyggere og imod alle folkene rundt om. Jeg lægger band på dem og gør dem til ødemark, til noget man pifter hånligt ad, til ruiner for evigt. Jeg gør ende på fryderåb og glædesråb, brudgoms og bruds stemme, kværnens lyd og lampens lys. Hele dette land skal blive til ruiner og ødemark, og folkene skal være trælle for Babylons konge i halvfjerds år. Men når der er gået halvfjerds år, vil jeg straffe Babylons konge og folket dér for deres synd, siger Herren; også kaldæernes land straffer jeg og gør det til evig ørken. Alle de ord, jeg har truet dette land med, lader jeg gå i opfyldelse. Det er alt det, der er skrevet i denne bog, som Jeremias har profeteret imod alle folkene. De skal selv komme til at trælle for mange folk og mægtige konger; jeg gengælder dem efter deres gerning og deres hænders værk.

Guds vredes bæger til folkeslagene

Dette sagde Herren, Israels Gud, til mig: »Tag dette bæger vin, vredens bæger, af min hånd, og lad alle de folkeslag, jeg sender dig til, drikke af det. De skal drikke og rave omkring og te sig som afsindige på grund af sværdet, jeg sender ind blandt dem.« Så tog jeg bægeret af Herrens hånd og lod alle de folk, Herren sendte mig til, drikke af det: Jerusalem, Judas byer og dets konger og stormænd, for de skulle gøres til ruiner og ødemark, til noget, man pifter hånligt ad og forbander, sådan som det er i dag; endvidere egypterkongen Farao, hans hoffolk, hans stormænd og alle hans mænd; alle araberne, alle kongerne i landet Us, alle kongerne i filistrenes land, Ashkalon, Gaza, Ekron og dem, der er tilbage i Ashdod; Edom, Moab, ammonitterne, alle kongerne i Tyrus, alle kongerne i Sidon og kongerne fra øerne på den anden side af havet; Dedan, Tema, Buz, alle folkene med klippede tindinger; alle konger over araberne, der bor i ørkenen, alle Zimris konger, alle Elams konger, alle Mediens konger, alle Nordens konger, nær og fjern, den ene efter den anden, ja, alle kongerigerne på jorden; som den sidste skal Sheshaks konge drikke.

Du skal sige til dem: Dette siger Hærskarers Herre, Israels Gud: »Drik jer fulde, kast op, fald om, og rejs jer ikke igen, for jeg sender sværdet ind blandt jer!« Hvis de ikke vil tage bægeret af din hånd og drikke, skal du sige til dem: Dette siger Hærskarers Herre: »I skal drikke! Nu er jeg begyndt at handle ondt mod den by, mit navn er udråbt over; skulle I da gå fri? I går ikke fri, for jeg nedkalder sværdet over alle, der bor på jorden,« siger Hærskarers Herre.

Du skal profetere alt dette for dem og sige:

Herren brøler fra det høje,

fra sin hellige bolig løfter han røsten

og brøler mod sin græsgang.

Han råber som de, der træder druer,

til alle, der bor på jorden,

hans brøl når til jordens ende.

For Herren fører sag mod folkene,

han bringer alle mennesker for retten;

de gudløse overgiver han til sværdet,

siger Herren.

Dette siger Hærskarers Herre:

Ulykken skal brede sig

fra folk til folk,

en vældig storm bryder løs

fra jordens fjerneste egne.

Den dag skal de, der er dræbt af Herren, ligge over hele jorden. Der skal ikke holdes ligklage over dem, de skal ikke samles sammen og begraves, men blive til gødning på jorden.

I skal jamre og skrige, I hyrder,

vælt jer i støvet, I, der ejer hjorden,

for tiden er inde, da I skal slagtes.

I skal knuses og falde til jorden som et kostbart kar.

Hyrderne når ikke deres tilflugtssted,

hjordens ejere kan ikke undslippe.

Hør, hyrderne skriger,

hjordens ejere jamrer,

for Herren hærger deres græsgange,

de fredfyldte enge lægges øde

ved Herrens glødende vrede.

Som en ungløve har han forladt sit skjul,

for deres land skal lægges øde

ved det ødelæggende sværd,

ved hans glødende vrede.

Krydshenvisning:

Jer 36,1

Krydshenvisning:

Jer 1,2

Krydshenvisning:

Jer 7,13 44,4

Krydshenvisning:

Jer 18,11

Zak 1,4

Krydshenvisning:

Jer 7,34

Åb 18,22-23

Krydshenvisning:

2 Krøn 36,21

Jer 29,10

Krydshenvisning:

Jer 27,7

Krydshenvisning:

Jer 51,7

Åb 14,10 16,19

Krydshenvisning:

Jer 9,25

Note:

Sheshak er kodeord for Babylon.

Krydshenvisning:

Jer 51,41

Krydshenvisning:

Ez 9,6

1 Pet 4,17

Jer 49,12

Krydshenvisning:

Joel 4,16

Am 1,2

Krydshenvisning:

Jer 9,21

Krydshenvisning:

Jer 23,1

Krydshenvisning:

Jer 4,7

Drengen der ville tælle stjernerne

Og mange flere af de allerbedste historier fra Det Gamle Testamente
Drengen der ville tælle stjernerne
299,95

Forfatter: Louise Langhoff Koch
Illustrator: Birgitte Ahlmann
Sidetal: 160 sider
Indbinding: Indbundet m. lærredsryg
Forlag: Bibelselskabet
Varenummer: 978-87-7232-317-6
Mål: 20,5 x 26 cm
Andet: Med læsebånd