Bibelen online

Dommerbogen Kapitel 4

Debora og Barak

Da Ehud var død, gjorde israelitterne på ny, hvad der var ondt i Herrens øjne, og Herren gav dem i hænderne på kana'anæerkongen Jabin, som regerede i Hasor. Hans hærfører var Sisera, som boede i Haroshet-ha-Gojim.

Israelitterne råbte til Herren, for Jabin havde ni hundrede jernvogne, og han havde undertrykt israelitterne med hård hånd i tyve år.

På den tid var profetinden Debora, Lappidots kone, dommer i Israel. Hun sad under Deborapalmen mellem Rama og Betel i Efraims bjergland, og israelitterne kom op til hende med deres retssager. Hun sendte bud efter Barak, Abinoams søn, fra Kedesh i Naftali og sagde til ham: »Dette befaler Herren, Israels Gud: Drag op på Taborbjerget, og tag ti tusind mand af naftalitterne og zebulonitterne med dig! Så skal jeg trække Jabins hærfører Sisera og hans vogne og hær hen til dig ved Kishonbækken og give ham i din hånd.« Barak sagde til hende: »Hvis du går med, vil jeg gå; men hvis ikke du går med, går jeg ikke.« Hun svarede: »Jeg går med dig, men så får du ikke selv æren for din færd, for så giver Herren Sisera i hænderne på en kvinde.« Debora brød nu op og drog med Barak til Kedesh, og Barak kaldte Zebulon og Naftali til våben i Kedesh; ti tusind mand fulgte ham, og Debora gik med.

Kenitten Heber havde skilt sig ud fra kenitterne, efterkommerne af Moses' svigerfar Hobab, og han havde slået sit telt op ved Elon-Besa'anannim i nærheden af Kedesh.

Da Sisera fik melding om, at Barak, Abinoams søn, var draget op på Taborbjerget, samlede han alle sine vogne, ni hundrede jernvogne, og alle de tropper, han havde, og førte dem fra Haroshet-ha-Gojim til Kishonbækken. Da sagde Debora til Barak: »Bryd nu op! For det er i dag, Herren vil give Sisera i din hånd; Herren drager selv ud foran dig.« Så gik Barak straks ned fra Taborbjerget, fulgt af ti tusind mand. Og Herren skabte forvirring blandt Siseras vogne og i hele hæren foran Barak, og Sisera sprang ned fra sin vogn og flygtede til fods. Barak forfulgte vognene og hæren til Haroshet-ha-Gojim; og hele Siseras hær faldt for sværdet; der var ikke én tilbage.

I mellemtiden var Sisera flygtet til fods til Jaels telt; Jael var kenitten Hebers kone. Der rådede nemlig fred mellem Hasors konge Jabin og kenitten Hebers hus. Jael gik Sisera i møde og sagde til ham: »Kom med hjem, herre, kom med mig hjem. Vær ikke bange!« Så gik han med hende ind i teltet, og hun lagde et tæppe over ham. Han sagde til hende: »Giv mig lidt vand, jeg er så tørstig.« Hun åbnede lædersækken med mælk og gav ham noget at drikke; så lagde hun tæppet over ham igen. Han sagde til hende: »Stil dig i teltåbningen. Hvis der kommer nogen og spørger, om der er nogen herinde, skal du svare nej.« Men Jael, Hebers kone, tog en teltpløk, og med en hammer i hånden listede hun ind til ham og drev pløkken gennem tindingen på ham, så den gik ned i jorden; for han var faldet i dyb søvn, træt, som han var. Sådan døde han. I det samme kom Barak, som forfulgte Sisera, forbi. Jael gik ham i møde og sagde til ham: »Kom, så skal jeg vise dig den mand, du søger.« Han gik med hende ind, og dér lå Sisera død med pløkken gennem tindingen.

Sådan lod Gud den dag kana'anæerkongen Jabin bukke under for israelitterne. Deres hånd lå stadig tungere på kana'anæerkongen Jabin, og til sidst fik de gjort det af med ham.

Krydshenvisning:

Dom 3,12 8,33

Krydshenvisning:

Dom 3,8

Jos 11,1

Krydshenvisning:

1 Mos 35,8

Krydshenvisning:

Jos 21,32

Hebr 11,32

Krydshenvisning:

Dom 1,16

4 Mos 10,29

Krydshenvisning:

Dom 5,20

Jos 10,10

Sl 83,10

Krydshenvisning:

Dom 5,25

Drengen der ville tælle stjernerne

Og mange flere af de allerbedste historier fra Det Gamle Testamente
Drengen der ville tælle stjernerne
299,95

Forfatter: Louise Langhoff Koch
Illustrator: Birgitte Ahlmann
Sidetal: 160 sider
Indbinding: Indbundet m. lærredsryg
Forlag: Bibelselskabet
Varenummer: 978-87-7232-317-6
Mål: 20,5 x 26 cm
Andet: Med læsebånd